chrome firefox opera safari iexplorer

З наступного тижня в силу вступає новий КПК

12 листопада 2012 о 13:51

Наступного тижня, в ніч з 19 на 20 листопада, набирає чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК), який повністю змінює судову та слідчу процедуру в країні.

За словами радника президента Андрія Портнова, до набрання чинності нового КПК, у всіх судах країни обрано слідчих суддів і визначений суддя, який спеціалізується на справах неповнолітніх.

«Створено єдиний реєстр досудових розслідувань, в якому реєструються заяви про злочини; кожен слідчий отримав персональний електронний ключ для входу в систему», — цитує Портнова «Комерсант-Україна».

КПК передбачає також дороге технічне переоснащення судів, зокрема можливість здійснення процесуальних дій у режимі відеоконференції. На сьогоднішній день ця норма КПК виконана лише частково.

Так само буде створено Державне бюро розслідувань (ДБР) — новий орган, якому перейде розслідування злочинів, скоєних високопосадовцями, співробітниками правоохоронних органів і суддями.

Крім того, у нового КПК, є два напрямки — декриміналізація низки статей Кримінального кодексу та криміналізація ряду статей Кодексу про адміністративні правопорушення.

Також за новим КПК захисниками можуть стати тільки адвокати, зареєстровані в реєстрі. До цих пір в цей список можна було включати родичів і близьких. Ця норма не торкнеться тих захисників, які приступили до своїх обов'язків до 20 листопада.

Новий КПК вводить поняття угоди зі слідством. Одна з них — визнання провини в обмін на пом'якшення покарання, друга — угода з потерпілим.

Кодекс також прибрав можливість направлення справи на додаткове розслідування, яке зазвичай використовувалося судом як замінник виправдувального вироку.

За словами Портнова, з введенням нового КПК, слідчі ізолятори розвантажаться вже в період з 20 листопада по 20 січня.

«І розвантажаться дуже серйозно — на десятки відсотків. 20 листопада багато осіб, які будуть доставлені в суд для обрання запобіжного заходу, не будуть арештовані. А ті, хто був арештований раніше, підлягають обов'язковому судовому контролю кожні два місяці», — запевнив Портнов.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути