chrome firefox opera safari iexplorer

Путін прирівняв мавзолей Леніна до Києво-Печерської Лаври

10 грудня 2012 о 17:08

Президент РФ Володимир Путін не погодився з твердженнями про те, що мавзолей Леніна не має зв'язків з російськими історичними і релігійними традиціями, передає УННз посиланням на прес-служубу ВВС.

На зустрічі з довіреними особами Путін зазначив, що причина зростання агресивних настроїв в суспільстві пов'язана з втратою традиційних моральних орієнтирів і цінностей.

"Після розвалу Радянського Союзу нічого натомість не вийшло. Навіть комуністична ідеологія вийшла з постулатів релігії, зокрема, навіть Кодекс будівників комунізму. Кажуть, що мавзолей не відповідає традиціям. Чому? Подивіться мощі в Київсько-Печерській лаврі, інших монастирях. Ви можете їх дивитися. Звичайно, нам треба повернутися до коріння, але, безумовно, на відповідному рівні ", — сказав президент Путін.

Довідка УНН: мавзолей В. І. Леніна (в 1953—1961 рр. Мавзолей В.І. Леніна і І.В. Сталіна) — Пам'ятник-усипальниця на Красній площі біля Кремлівської стіни в Москві.

Згідно радянській історіографії ідея не поховати тіло Леніна, а зберегти його, виникла в середовищі робітників і рядових членів більшовицької партії, які направили численні телеграми та листи про це керівництву Радянської Росії. Офіційно цю пропозицію озвучив М. І. Калінін. Проти відкрито виступив тільки Л. Д. Троцький, який назвав цю ідею «божевіллям».

Більшість пострадянських істориків вважали, що ця ідея насправді була інспірована І. В. Сталіним, а коріння цієї ідеї бачили в бажанні більшовиків створити нову релігію для переможного пролетаріату.

Задум створення Мавзолею ніс у собі елементи не тільки християнської, але й більш давньої традиції — звичай бальзамування правителів існував у Древньому Єгипті, а сама споруда нагадувало вавілонський зіккурат.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути