chrome firefox opera safari iexplorer

Римо-католики сьогодні святкуватимуть Святвечір

24 грудня 2012 о 13:43

Завтра, 25 грудня римо-католики, більшість протестантів і представники деяких православних конфесій святкують Різдво. Цього дня, за біблейськими оповідями, Діва Марія народила Ісуса Христа.

Напередодні ввечері, за традицією, у родинному колі, відзначають Святвечір. У кожній країні його проводять по-різному, але одне незмінне – всі збираються за святковим столом.

Урочистий обід за звичаєм розпочинає голова сім'ї, який преломляє облатки (різдвяний хліб). Окрім іншого існує безліч різних видів випічки від фігурних пряників до різдвяного кексу, а за столом одне місце завжди залишають порожнім — для гостя, що запізнився, і на згадку про близьких, які не можуть цей день зустріти разом з сім'єю.

У багатьох християнських країнах вечірнє повітря наповниться дзвонами. Опівночі віруючі відправляться на Різдвяну месу. Святкові служби пройдуть і в римо-католицьких храмах України. А головна церемонія пройде у Ватиканському соборі Святого Петра. Цю службу, яку транслюватимуть телевізійні канали всього світу, проведе Папа Римський Бенедикт XVI.

Опівдні 25 грудня Папа проголошує традиційне благословення Urbi et Orbi — «Граду і миру». Потім понтифік поздоровляє віруючих з Різдвом 64-ма мовами світу, зокрема, звертається і українською.

За новим стилем Різдво 25 грудня зустрічають не тільки католики, але і представники решти практично всіх християнських конфесій, у тому числі православних. Виняток становлять послідовники Російської, Сербської, Єрусалимської і Грузинської православних церков, які відзначають це свято в ніч на 7 січня.

Джерело: ТСН
Розділи: Традиції

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути