chrome firefox opera safari iexplorer

У паспорти українців хочуть повернути графу про національність

21 грудня 2012 о 11:10

У четвер, 20 грудня, у Верховній Раді був зареєстрований законопроект про внесення даних про національність у свідоцтва про народження, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Українців запишуть у графи.

Проект закону був зареєстрований депутатом від Батьківщини Олегом Канівцем та передбачає вказування національності в свідоцтві про народження дитини.

Слідом за ним, зазначає видання, буде внесено законопроект про повернення графи «національність» у паспорт, обіцяють в опозиції. Представники парламентської більшості не виключають, що підтримають ці ініціативи.

За словами автора законопроекту, внесення національності до свідоцтва про народження дитини є загальноприйнятою європейською практикою.

Канівець також зазначив, що наступний проект закону, який він має намір зареєструвати, буде акт про повернення графи «національність» у паспорти українців.

Депутат додав, що для підготовки документа йому необхідно ще три-чотири дні.

За інформацією видання, законопроект частково підтримується депутатами ВО Свобода, однак їхня партія готує власний пакет аналогічних законопроектів.

«Графа» національність «повинна фігурувати тільки в паспорті, а у свідоцтві про народження дитини слід вказувати національність його батька і матері, як це було раніше», — заявив заступник глави парламентської фракції Свобода Андрій Мохник.

Видання зазначає, що законопроект може бути підтриманий представниками парламентської більшості. Наприклад, документ викликав ентузіазм у представників Комуністичної партії: «Це повернення до радянського досвіду! В опозиції, звичайно, змагаються в тому, хто з них більш національно орієнтований, але думаю, що як українці, так і представники національних меншин хотіли б вказувати національність у документах — це збереження їх національної самоідентифікації», — зазначив народний депутат від КПУ Олександр Голуб.

Нагадаємо, двома днями раніше до депутатів ВР звернулася Всеукраїнська громадська організація Українська незалежна рада єврейських жінок із закликом підготувати і внести законопроект, що закріплює за євреями єдино можливе позначення «євреї».

«Український антисемітизм з побутового почав переростати в державний. І якщо ще деякий час тому закон, що забороняє називати євреїв різними поганими словами, здавався безглуздим, то тепер саме час вводити такий закон. Особливо з урахуванням того, що партія Свобода готує законопроект, який повертає графу національність у паспорти українських громадян», — наголошується в повідомленні.

***

Графа «національність» булла в паспортах радянського зразка і її скасували в 1996 році при переході на паспорти незалежної України. У затвердженій формі свідоцтва про народження, виданому в часи СРСР, національність дитини не вказувалася.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути