chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні видали посібник для істориків, як обходити гострі кути

28 грудня 2012 о 09:55

Зі шкільних підручників історії Табачник вже вирізав Бандеру, УПА і бій під Крутами. Автори нового посібника для авторів підручників пропонують не уникати важливих моментів історичного минулого, «тому що є достатньо способів, як нормально вчити дітей історії, нічого не викреслюючи».

В Україні вийшов посібник з рекомендаціями для авторів і редакторів шкільних підручників з історії, як не уникати суперечливих моментів історичного минулого, але при цьому забезпечити толерантність при їх описі.

«Ми пропонуємо редакторам і авторам способи, як, не роблячи гріха проти історичної правди ... подавати історичний матеріал дітям, щоб вони знали і історію, і в той же час навіть стилістично це не принижувало інші народи», — сказав керівник проекту, голова правління громадської організації «Центр освітнього моніторингу» Павло Полянський на прес-конференції в Києві, представляючи посібник, одним з авторів якого він є.

Водночас він відзначив, що важливо, щоб школярі розуміли, що герой одного народу може бути ворогом іншого.

У свою чергу менеджер освітньої програми міжнародного фонду «Відродження» Олександр Андрощук зазначив: «У цього посібника утилітарна місія допомогти редакторам зробити наші підручники справді толерантними, які не провокували б конфліктні ситуації в нашому шкільному освіті».

За словами Полянського, в питанні толерантності українські підручники з історії непогані, є просування у цьому питанні, однак зазначив: «Щоб нікого не образити із сусідніх країн, з курсу „історія України“ за допомогою ножиць були вирізані кілька досить важливих для історичного минулого українського народу подій — таких, як бій під Крутами, Січові стрільці, Степан Бандера, події Другої світової війни, пов'язані з ОУН-УПА ... Немає цих подій у курсі — немає предмету для не толерантності і образ».

Однак, за його словами, автори посібника пропонують не уникати суперечливих, гострих і болючих моментів історичного минулого, «тому що є достатньо способів ... як нормально вчити дітей історії, нічого не викреслюючи». «Ми даємо рекомендації, зокрема стилістичні, які слова не варто вживати, а яким замінити. І це абсолютно не веде до спотворення історичної правди», — зазначив Полянський.

Він також підкреслив, що допомога, перш за все, адресована авторам і редакторам шкільних підручників з історії.

Тираж видання складає 1 тис. примірників. Відповідаючи на запитання журналістів, Полянський повідомив, що видання посібника обійшлося в 58 тис. грн. Фінансувався проект фондом «Відродження».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути