chrome firefox opera safari iexplorer

Гостинному двору надали статусу пам’ятки містобудування

14 січня 2013 о 12:20

Міністерство культури надало Гостинному двору статусу пам’ятки містобудування Києва та внесло його до державного реєстру.

Про це повідомляє прес-служба Київської адміністрації.

За словами голови КМДА Олександра Попова, повернення Гостинному двору статусу пам’ятки «забезпечує правовий захист цього об’єкту».

«Гостинний двір – пам’ятка містобудування Києва. Значить, його долю може і має визначати насамперед громада міста. Щоб відвернути руйнування будівлі, треба якнайшвидше провести реставраційні роботи. Але їх треба виконати так, щоб зберегти історичну цінність об’єкту, а також культурний простір, який сформувався на його площах і навколо нього», – наголосив Попов.

Нині в столиці ініціювали проведення громадських слухань з питань проекту реставрації.

Як відомо, у червні 2012 року Попов виступав за перебудову Гостинного двору у торговий центр, проти чого виступає громада.

«Я підтверджую, що цей об’єкт є аварійним, і наше завдання – зберегти його, аби він слугував ще багато років. Тому необхідно його реконструювати», — заявляв тоді чиновник.

Як відомо, орендар Гостинного двору запевняє, що реконструкція двору – чи не єдина можливість зберегти споруду від руйнації.

Водночас столичні активісти переконані, що будівля потребує лише реставрації, а реконструкцію вигадали лише для того, щоб перетворити Гостинній двір на бутики з підземним паркінгом.

Навесні активісти прибрали внутрішнє подвір'я Двору і організували там «Гостинну республіку», де щоденно упродовж більш ніж півроку проводили різноманітні культурні заходи.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути