chrome firefox opera safari iexplorer

Львів знову нічого не отримає з держбюджету на збереження пам’яток

31 січня 2013 о 14:45

У Львові є 2007 пам’яток місцевого і національного значення. Серед них понад 200 пам’яток національного значення, зокрема, історичний центр міста, який є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Кожен з цих об’єктів потребує певних робіт – від косметичних до капітальних, повідомили сьогодні у прес-службі ЛМР.

«Насправді, якщо подивитися глибше, в нас є пам’ятки, які потребують термінового проведення ремонтно-реставраційних робіт, є пам’ятки, котрі потребують чергового проведення ремонтно-реставраційних робіт», – розповідає начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Зокрема, серед пам’яток, які потребують термінових робіт, – костел Кларисок, де розташований музей Пінзеля.

«Там зараз критична ситуація з дахом та проблема гідроізоляції стін. Другим об’єктом є будинок Українського драматичного театру ім. М.Заньковецької, ремонтно-реставраційні роботи там потребують значних вкладень і для цього потрібне щорічне регулярне фінансування. Крім цього палац Баворовських також перебуває у передаварійному стані», – додає Лілія Онищенко.

«Наскільки мені відомо, в державному бюджеті цьогоріч, як і чотири роки поспіль, жодних коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток у Львові не передбачається», – розповіла Лілія Онищенко.

Натомість цього року у бюджеті міста запропонували передбачити 27 млн грн.

«Знаючи, наскільки складна ситуація в місті, хотілося б, щоб зробили найнеобхідніші роботи в цьому році і закінчили ті, які ми почали минулого року», – додала Лілія Онищенко.

Торік ремонтно-реставраційних робіт було виконано загалом на близько 10 млн грн. Проте це не лише кошти, витрачені безпосередньо на пам’ятки, а також кошти, які пішли на всю міську інфраструктуру, від якої напряму залежить стан пам’яток та їх збереження.

 

«Щороку в міському бюджеті кошти на ремонтно-реставраційні роботи по пам’ятках у Львові передбачаються і ми виконуємо ці роботи. І навіть виконуємо їх на пам’ятках національного значення, бо якщо би ми чекали на фінансування з державного бюджету, то напевно, до цього часу ми би вже мали критичний стан багатьох інших пам’яток.

Рятують нас, звичайно, іноземні партнери, які нам допомагають», – повідомляє начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Нагадаємо, що востаннє Львову з державного бюджету виділяли кошти ще чотири роки тому. Тоді робіт було виконано на 19 млн грн.

«Основна засада реставрації – регулярність», – наголошує Лілія Онищенко. Вона додає: «Часом вчасно проведені невеличкі роботи запобігають необхідності в подальшому виконувати значний обсяг робіт».

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути