chrome firefox opera safari iexplorer

Нова система реєстрації авто в ДАІ дала збій

22 січня 2013 о 10:13

Єдина база Державтоінспекції (ДАІ), яка була покликана спростити реєстрацію авто, поки лише ускладнила роботу реалізаторів автомобілів. Імпортери заявляють, що через збій системи вже близько тижня інспекція відмовляє їм у реєстрації авто, пише видання КоммерсантЪ-Украина в статті У ДАІ помилилися.

В інспекції визнають проблеми у програмному забезпеченні нової системи і запевняють, що виправлять ситуацію протягом декількох тижнів.

Так, вже близько тижня в країні не реєструються автомобілі, як з'ясувало видання відразу в ряді великих автосалонів. Причиною цього стали проблеми нової Національної автоматизованої інформаційної системи (НАІС) Державтоінспекції, яка була запущена в нинішньому році і повинна була спростити реєстрацію транспортних засобів.

«Ми подаємо всі необхідні документи до ДАІ, але вже більше тижня жоден автомобіль не вдається зареєструвати. Нам пояснюють, що нова система не працює. Залишається тільки просити клієнтів почекати», — нарікає один з учасників ринку на правах анонімності.

Систему мали намір ввести в експлуатацію ще в 2011 році. Очікувалося, що вона об'єднає бази даних місцевих підрозділів ДАІ про зареєстровані авто, видані документи, накладені адміністративні штрафи, і буде доступна кожній патрульній команді. Крім того, автовласники тепер зможуть реєструвати автомобілі в будь-якому МРЕВ країни в більш короткі терміни.

Однак, вже в липні минулого року Рахункова палата опублікувала результати аудиту використання ДАІ бюджетних коштів (61 млн грн), заявивши, що ДАІ «фактично провалила введення в експлуатацію» НАІС.

У ДАІ визнають, що проблеми із запуском системи є. «У нас виникли певні складнощі з постановкою і зняттям з обліку автомобілів. Як і всі нововведення, програма має проблеми, і має пройти час, щоб їх усунути», — повідомила начальник прес-служби управління ДАІ ГУ МВС України в Києві Наталя Сторожик. Однак, за її словами, відмов у реєстрації немає. «Всі 13 МРЕВ Києва реєструють автомобілі. Просто на це йде більше години, а не 5-10 хвилин, як очікувалося», — зазначає Сторожик.

Заступник міністра МВС Сергій Лєкарь зазначає, що повноцінно на нову систему ДАІ перейшла лише тиждень тому: «Коли запустили систему, люди на місцях не відразу зорієнтувалися, як нею користуватися. В результаті виходили некоректні дані. Але навіть при такій роботі ДАІ реєстрація або зняття з обліку транспортних засобів здійснювалися». За його даними, це питання вже вирішено, і ДАІ повинна реєструвати транспорт без зволікань.

У неофіційних бесідах в ДАІ зазначають, що на усунення проблеми піде ще кілька тижнів. «Збій у роботі системи триває вже близько тижня. Проблема в некоректній роботі обладнання та програмного забезпечення. Система переобтяжена — ми отримуємо сотні запитів на реєстрацію кожен день», — повідомило високопоставлене джерело видання в столичній інспекції.

Раніше повідомлялося, що український Мінфін пропонує зобов'язати фізичних осіб платити щорічний податок на дорогі легкові автомобілі і мотоцикли, а також яхти та літаки.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути