chrome firefox opera safari iexplorer

Свято-Володимирський собор у Херсонесі увінчає найбільший дзвін

10 січня 2013 о 09:23

Дзвін у тринадцять тонн увінчає Свято-Володимирський собор, споруджений на честь хрещення князя Володимира в Херсонесі в Севастополі.

Дзвін буде відлито на одному з підприємств Донецька і може стати найбільш «вагомим» в Україні. Про це повідомляє прес-служба Севастопольської міськдержадміністрації з посиланням на першого заступника голови СМДА Сергія Савенкова, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Дзвін буде відлито на одному з донецьких підприємств за рахунок коштів мецената. Це буде найбільший дзвін не тільки в Криму», — цитує прес-служба слова Савенкова.

Планується, що дзвін встановлять до 28 липня нинішнього року — до Дня равноапостольного князя Володимира. На ньому будуть висічені слова про те, що цей дзвін відлито на честь 1025-річчя Хрещення Русі.

Автором проекту Володимирського собору в Херсонесі був академік архітектури Давид Грімм. Будівництво тривало 15 років. Це був один з найбільших соборів: висота — 36 м, загальна площа — 1726 кв.м., діаметр купола — 10,5 м. Під час Другої світової війни Володимирський собор був зруйнований.

Роботи з його відновлення розпочалися наприкінці 1990-х років, хоч активний розвиток вони отримали тільки в 2000 році. Проект відновлення храму розроблявся Київським інститутом «Укрпроектреставрація».

На сьогодні найбільшим дзвоном у Криму може бути семитонний із зображенням Олександра Невського в однойменному кафедральному соборі, що відновлюється в Сімферополі.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути