Учора на центральному майдані обласного центру було встановлено величезну (спеціально виготовлену для такої події) макітру, в якій приготували аж 1300 літрів різдвяної куті.
Таку кількість цієї святкової страви відразу ж було зареєстровано як рекорд у номінації «Кулінарія. Розміри» Книги рекордів України.
Відповідний диплом із констатацією факту одержала Тернопільська облдержадміністрація, яка й організувала дійство.
Це стало центральною подією започаткованого в Тернополі фестивалю різдвяної куті, у програмі якого також була дегустація найрізноманітніших рецептів головної різдвяної страви з кожного району області. Проте кращу з–поміж них організатори вирішили не визначати, мотивуючи тим, що кожна, мовляв, оригінальна і смачна по–своєму.
Натомість на фестивалі вперше провели конкурс на кращу Різдвяну зірку, віддаючи данину давнім народним традиціям щодо виготовлення цього святкового символу, з яким колядники ходили від хати до хати.
«Це зараз можна купити таку річ, натиснути на кнопку, і буде і світитися, і крутитися, і музика грати, а в давнину це було справжнє мистецтво, і за виготовлення такої зірки сільські майстри бралися задовго до Різдва», — розповів заступник голови облдержадміністрації Петро Гоч.
Свої Різдвяні зірки представляли фольклорні колективи з усіх районів області. Вони ж тішили глядачів виступами вертепів.