chrome firefox opera safari iexplorer

Власники столичних пабів готові платити штрафи за курців

15 січня 2013 о 09:35

Пройшов місяць з моменту вступу в силу закону про заборону куріння. Нагадаємо, з 16 грудня минулого року заборонено курити в кафе і ресторанах, на зупинках транспорту, стадіонах і в підземних переходах.

Зазвичай порожній пивбар на Солом'янці тепер навіть у будні забитий під зав'язку. Тут відпочити під сигаретку дозволяють тим, хто гуляє на 150 грн з людини і залишає щедрі чайові — 30 грн і більше. Разом з дорогим пивом і хорошими закусками приносять попільничку. В іншому київському пабі неподалік від Бесарабського ринку дозволено курити в туалеті, повідомляє Сегодня. Незважаючи на те, що штрафи за куріння серйозні — 170-340 грн для фізосіб і від 1000 до 10 000 для господарів кафе — в столиці будуть продовжувати курити. Так вважає президент асоціації ресторанів України Ольга Насонова.

«Для деяких барів клієнти-курці — це спосіб виживання. Наведу конкретний приклад: місячний дохід однієї київської кав'ярні становить 400 тис. грн. Після введення закону заклад втратив 20% клієнтів, а це 80 тис. грн. Навіть якщо вони кілька разів на місяць платитимуть максимальний штраф, в будь-якому випадку залишаться в плюсі », — пояснює ресторатор. Адвокат Тетяна Монтян вважає, що закон про заборону куріння розколов столицю більше, ніж будь-який інший.

«Про що можна говорити, якщо народні депутати димлять в курилках? Їх приклад будуть наслідувати й інші, — вважає Монтян. — А міліція не буде контролювати виконання закону за винятком випадків, коли зможе на цьому заробити. У них вистачає вбивств і згвалтувань».

З нею не згоден начальник ЦГЗ київської міліції Ігор Михалко: «Перевірки проводяться.За місяць було складено більше 1000 адмінпротоколів ». Один з авторів законопроекту про заборону куріння Євген Царьков вважає, що січень є втраченим місяцем для будь-якої законодавчої ініціативи: «Після свят контролюючі органи почнуть наводити порядок.

У Туреччині та Австрії аналогічний закон пройшов адаптаційний період близько трьох місяців. Тому я вважаю, що в громадських закладах Києва повністю заборонять курити вже влітку ».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути