chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк придумав заміну банківським депозитам

21 лютого 2013 о 10:25

Національний банк України вигадав новий механізм залучення банками коштів з ринку, який може стати реальною альтернативою депозитам.

Так, регулятор розробив проект положення про особливості видачі, обігу, погашення та стягнення за банківськими фінансовими векселями, які будуть випускатись під заставу грошових коштів або державних боргових паперів, пише «Коммерсант-Укриана».

Видавати фінансові векселі зможуть не всі. Банк повинен буде протягом шести місяців мати адекватність регулятивного капіталу не менше 15%, а також відповідати ряду нормативів, включаючи прибутковість, ліміт відкритих валютних позицій, формування резервів, і не мати обмежень на здійснення окремих операцій.

«Ми обов'язково будемо працювати з цим інструментом з нашими клієнтами. При авалюванні векселів (порука банку за організацію, яка випустила вексель) клієнтів банком будуть використані стандартні процедури управління ризиком: застава, забезпечення, кредитна історія та інше», — говорить голова правління «ПриватБанку» Олександр Дубілет.

За словами заступника голови правління-скарбника «Банку Національний кредит» Дмитра Власова, для клієнтів фінансов векселі будуть цікавішими, ніж депозити.

"Фінансовий вексель — це в першу чергу процентний цінний папір, який є аналогом депозиту. Але вексель — ліквідніший інструмент для вкладника. Якщо клієнтові знадобляться гроші до закінчення терміну дії «вкладу», то у випадку з депозитом йому довелося б просто розірвати договір, а в разі з векселем він може продати його іншій особі або взяти під нього кредит ", — пояснив він.

Як повідомлялось, з початку 2013 року, тобто за півтора місяця, ставки за гривневими депозитами банки знизили в середньому на 3%.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути