chrome firefox opera safari iexplorer

Табачник «прибрав» Хмельницького та Шевченка з нової програми для 5 класу

18 лютого 2013 о 12:19

З нової програми для 5-го класу, за якою навчатимуть п’ятикласників уже з 1 вересня, зникли імена видатних історичних постатей та поняття “Українська держава”. Про це пише кандидат педагогічних наук, доцент кафедри історії України Запорізького національного університету Сергій Терно, повідомляє Український тиждень.

“У програмі для п’ятого класу не зазначено жодної персоналії в жодній із частин. Перше знайомство з історією України в школі постає без історичних постатей, що взагалі нонсенс”, – наголошує Сергій Терно.

Він також зазначає, що нова програма з історії для 5-го класу дуже ущільнена.

“Замість п’ятьох тем – лише три розділи. Кількість годин залишилася без змін (35), але здійснено суттєвий перерозподіл часу на висвітлення славетних та знакових сторінок історії України. Картина видається більш ніж жахливою: замість 27 годин на вивчення доленосних подій української історії за старою програмою п’ятикласникам відтепер доведеться опановувати їх лише впродовж 12 годин”, – пише Сергій Терно.

Окрім того, змінено й формулювання у програмі для 5-го класу: замість “Київської держави” – “київські князі”; замість “Козацької республіки та Української козацької держави” – “Українське козацтво у битвах і походах”; замість “Відродження Української держави в 1917—1920 рр.” – “Українці в революції 1917—1920 рр.” тощо.

“Отже, зникає поняття “Українська держава”, натомість постають окремі знеособлені фігури князів, козаків тощо. Не менш значущим для розгляду є подання подій 1917—1920 рр. Зверніть увагу, як зміщено акценти у представленні змісту навчання – це не Українська революція, це не відродження Української держави, а просто українці в революції”, – наголошує науковець.

Сергій Терно також вважає, що автори нової шкільної програми з історії України “навіюють нам думку, що не було ніякої української держави, не було видатних українців, які обстоювали ідею української державності”. “Речі можна називати по-різному, однак така заміна імен має на меті применшення значення української історії, прищеплення почуття меншовартості”, – додає він.

Терно стверджує, що з навчальної програми для учнів 5-го класу з історії України, яка затверджена у 2012 році, зникли Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Михайло Грушевський, Іван Франко, Леся Українка та багато інших творців української нації.

Натомість Міністерство освіти й науки, молоді та спорту повідомляє, що на 1 лютого 2013 року підручники для 5-го класу ще перебували в рукописах.

Окрім того, в Міністерстві освіти зазначають: “Учителі історії на сьогодні не поставлені в жорсткі регламентовані рамки щодо викладу тих чи інших історичних подій та ролі політичних осіб в історії України. Вчитель може на власний розсуд збільшувати або зменшувати кількість годин на вивчення тієї чи іншої теми…”.

Нагадаємо, в січні 2013 року Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, про яких необхідно знати для того, щоб скласти цьогорічне ЗНО з історії України, імена Бандери та Шухевича. Натомість до переліку історичних персоналій додано першого секретаря ЦК Компартії більшовиків Георгія П’ятакова та відомого більшовика Миколу Щорса.

Джерело: Літакцент
Розділи: Новини освіти

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути