chrome firefox opera safari iexplorer

Українських акробатів і клоунів розхапують найкращі цирки світу

22 лютого 2013 о 11:02

Українських акробатів і клоунів, що ледь встигли закінчити вуз, розхапують найкращі цирки світу. Радянська школа циркового мистецтва донині в ціні, пише журнал Корреспондент у свіжому номері.

Видання наводить приклад Олександра Коблікова, 22-річного циркового артиста з Донецької області, на якого із захопленням дивилася принцеса Монако Стефанія, коли він жонглював 14 кулями.

Нагадаємо, що він і ще п'ятеро українців постали в січні перед європейською публікою на найпрестижнішому в цирковому світі Міжнародному фестивалі в Монте-Карло — і вдало: зайняли три призові місця. Акробатам Миколі Щербаку та Сергію Попову дістався Золотий клоун, Коблікову — Срібний, а клоунському тріо Еківокі — Бронзовий.

Втім, констатує Корреспондент, тріумф українців на головній арені світу важко назвати випадковістю: представники вітчизняної циркової школи неодноразово брали призи міжнародних конкурсів, хоча відразу три циркові Оскари Україна взяла вперше.

Тренер Коблікова і декан факультету циркового мистецтва в київській Академії естрадного та циркового мистецтв Юрій Поздняков не приховує радості — перемогу учня він вважає своєю.

«Я тепер спати з цим Клоуном [статуеткою] буду», — посміхається тренер. Однак з підопічним йому доведеться розлучитися: Кобліков закінчує п'ятий курс, а потім поїде працювати за кордон. Усім українським переможцям в Монте-Карло запропонували контракти в Західній Європі.

Втім, додає видання, для українських циркачів це звичне діло: приблизно половина випускників головного циркового вузу країни залишають батьківщину, зазначає Поздняков. Зарубіжні імпресаріо приглядаються до юних дарувань ще на етапі складання держіспиту.

Журнал додає, що причина ігнорування молоддю роботи на батьківщині для експертів очевидна: програми вітчизняних арен за своїм рівнем застрягли в радянському минулому, а заробітки жонглерів, акробатів і клоунів тут в рази нижчі від європейських.

Разом з тим київська циркова школа в світі як і раніше є знаком якості. «Тепер вважається, що гарне шоу без українців зробити не можна», — резюмує Артем Бадалян, директор німецької продюсерської компанії Art of Artistic, який вже багато років «поставляє» в європейські цирки та шоу таланти з України.

Чому без українських артистів сьогодні рідко обходяться циркові трупи світу, а також чому пропозиції українських цирків далекі від ідеалу, читайте у свіжому №7 журналу Корреспондент від 22 лютого 2013-го.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути