chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти визнало журналістику творчою професію

21 березня 2013 о 12:39

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України погодилося з доцільністю визнання журналістики як творчої спеціальності. Про це повідомляє «Телекритика» з посиланням на прес-служба НСЖУ.

Спілка журналістів розцінює журналістику на рівні сфери культури й мистецтва і вважає її одним із творчих видів діяльності. Як зазначає НСЖУ, це підтверджується низкою законів України.

Питання про внесення журналістики до переліку творчих професій було порушено на зустрічі Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Після зустрічі прем'єр дав відповідне доручення профільному міністерству щодо розгляду ініціативи.

Наразі Спілка журналістів отримала відповідь Міносвіти, в якій ідеться про підтримку ініціативи НСЖУ.

Міністерство пропонує з метою визнання журналістики як творчої спеціальності внести відповідні зміни до наступних постанов Кабміну: «Про затвердження нормативів чисельності студентів (курсантів), аспірантів (ад'юнктів), докторантів, здобувачів наукового ступеня кандидата наук, слухачів, інтернів, клінічних ординаторів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах III і IV рівня акредитації та вищих навчальних закладах післядипломної освіти державної форми власності» (від 17 серпня 2002 р. № 1134) та «Про затвердження Порядку присвоєння вченого звання професора і доцента» (від 27 грудня 2008 року № 1149).

НСЖУ зазначає, що цими змінами буде передбачено нормативи чисельності студентів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника для освітнього напряму «Журналістика» на рівні 5 студентів до одного працівника, можливість присвоєння вчених звань доцента та професора «Заслуженому журналісту України», а також за значні особисті творчі досягнення у сфері журналістики.

За словами голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка, визнання журналістики як творчої спеціальності допоможе суттєво підвищити рівень навчання студентів-журналістів у навчальних закладах. Адже нині склалася ситуація, що серед викладачів практично відсутні журналісти-практики.

«Це дуже важливо, бо зараз маємо певні кадрові проблеми в журналістському цеху. А таке визнання дозволить відкривати майстер-класи, залучати професіоналів-практиків до викладання на факультетах журналістики», — зазначив Олег Наливайко.

Розділи: Новини освіти

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути