chrome firefox opera safari iexplorer

НБУ готує для українців чергове обмеження

06 березня 2013 о 10:59

Йдеться про поступовий перехід від «живих» грошей до безготівкових рахунків. Як відомо, ініціатива банкірів «присадити» українців на кредитні картки особливим успіхом не увінчалася. На відміну від американців чи європейців, які звиклися із банківським пластиком, наші люди надають перевагу хрустким купюрам у гаманці. Чи під подушкою. Ну а події кризового 2009 року показали, що не такі вони вже й не праві...

Утім невдовзі право вибору в наших громадян може зникнути — Нацбанк повний рішучості законодавчо обмежити використання готівки, пише Україна молода.

Наразі верхньою планкою вважають 150 тисяч гривень. Це максимум готівки, який пересічний українець може потратити впродовж одного дня. Якщо ж сума покупки виявилася вищою, тоді платити доведеться з рахунку на рахунок або ж вносити гроші через касу на рахунок продавця.

Під дію закону потраплятимуть насамперед клієнти автосалонів та покупці нерухомості. Для громадян це означає, з одного боку, втрату анонімності: великі платежі тепер фіксуватимуться, і якщо людина раніше не хотіла декларувати свої статки, то тепер їй доведеться бути відвертішою з рідною державою.

З другого боку, нові правила означають збільшення витрат. Скажімо, за перерахування коштів iз рахунку на рахунок банк зазвичай бере комісію — 0,5—1,5% за транзакцію. Якщо ви купуєте скромну квартиру вартістю 50 тис. доларів, то 750 «зелених» доведеться заплатити банку. Або шукати інші варіанти платежів, скажімо, таки почати дружити з платіжними картками, при розрахунку якими комісію не беруть.

Експерти вважають досить високою ймовірність ухвалення такого закону. «Вперше ринок заговорив про них наприкінці минулого року, коли за НБУ законодавчо закріпили право встановлювати такий ліміт, — каже «УМ» заступник голови правління, казначей «Банку Національний кредит» Дмитро Власов. І продовжує: — Метою цих обмежень є детінізація економіки шляхом зменшення обсягу готівкових платежів, які де–факто неможливо контролювати». На його думку, не варто забувати і про побічний ефект такої ініціативи: враховуючи, що угоди купівлі–продажу нерухомості та автомобілів відбуваються в іноземній валюті, нові правила призведуть до зниження доларизації нашої економіки. Що сприятиме стабільності гривні.

Самі банкіри не приховують: держава допомагає їм заробити. «Нові правила призведуть до збільшення надходжень на банківські рахунки, — продовжує Власов. — І дуже ймовірно, що збільшать кількість платежів за допомогою платіжних карт». Утiм і самі учасники ринку не заперечують: ініціатива регулятора призведе до більшого різноманіття умовно легальних форм розрахунку — в обхід фіскальних органів. А хто переможе у цьому двобої, залежатиме від багатьох факторів.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути