chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк готує українців до невеликої девальвації?

22 липня 2011 о 09:21

Курс гривні по відношенню до долара може скласти 8,2—8,3 гривні за долар на кінець поточного року.

Такий прогноз озвучив керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман в ефірі Першого ділового каналу. "Мій базовий сценарій: на кінець 2011 року гривня коштуватиме в районі 8,2—8,3. Приблизно такі ж очікування у більшості великих бізнесменів", — сказав він.

Прогноз Національного банку, який збігається з думкою експерта, він пояснив тим, що регулятор, мабуть, готує населення до невеликої девальвації гривні.

«Тому що є певний негатив: негативний торговий баланс. До кризи річний рівень дефіциту торгового балансу становив понад 10 мільярдів доларів. Сьогодні — 5—5,5 мільярдів доларів, більшу його частину покривають гроші гастарбайтерів плюс приплив зовнішніх кредитів», — зазначив він.

Крім того, Найман поділився своєю думкою щодо впливу можливого дефолту США на Китай — країну з однією з найбільших економік світу.

«Якщо з економікою США відбудеться щось погане, Китай точно так же звалиться. Вони піднялися на дешевих товарах для всього світу і дешевій робочій силі. Але на сьогодні робоча сила у них не така вже й дешева, є маса країн, де вона дешевша. Крім того, якісний китайський товар уже не коштує дешевше навіть, ніж європейські аналоги. По суті, вони втратили свою конкурентну перевагу», — вважає експерт.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути