chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк видобуватиме власне золото

15 листопада 2011 о 14:28

Національний банк України наповнюватиме золотовалютні резерви золотом власного видобутку, яке має частково замінити в його скарбниці американський долар. Про такі рішення фінансового регулятора ішлося сьогодні на засіданні правління НБУ.

Для розробки золотих покладів банк взяв на свій баланс спеціалізоване підприємство, надлишки ж золота продаватимуть населенню та використовуватимуть для виготовлення інвестиційних монет – заявляє керівництво НБУ. Водночас експерти утримуються від надмірного оптимізму щодо нового проекту наповнення резервів.

Нацбанк України розпочав програму видобутку золота для наповнення золотовалютних резервів України. Технічним підрозділом, який візьме на себе розробку українських золотоносних родовищ стане державне підприємство «Північгеологія», яке уряд вже передав на баланс НБУ.

Монетарне золото є одним із традиційних джерел наповнення золотовалютних резервів у світі, Україні ж воно допоможе зокрема зміцнити гривню та зменшити залежність від американського долара, заявила сьогодні на засіданні НБУ заступник його голови Віра Ричаківська.

«Видобуток золота розглядався неодноразово. Такі приклади були, але ці програми з різних причин згасали. Що ми від цього отримаємо? Ці витрати є ефективні й самоокупні. Але все ж основне завдання – збільшення наших резервів. Це даватиме нам можливість ініціювати інші інструменти – зокрема емісія інвестиційних монет та інших фінансових інструментів, які теж матимуть прив’язку до золотовалютних резервів», – сказала заступник голови Нацбанку.

Віра Ричаківська наголосила, що таким чином золото частково візьме на себе функцію долара у золотовалютних резервах НБУ. За її словами, нині Нацбанк розробляє стратегію видобутку золота і готується провести аудит видобувних потужностей, які він отримав.

Нацбанк видобуватиме золото тоді, коли дешевшатиме

Втім, значна частина експертів вважає, що найближчим часом ціни на золото падатимуть, а отже цей крок не буде настільки ефективним, як очікують банкіри. Такої думки дотримується й незалежний фінансовий радник Олександр Охріменко.

«Останні події на ринку золота свідчать, що золотий ажіотаж добігає кінця. Коливання цін на золото відбуваються у досить вузькому коридорі. Хоча аналітики й очікують у перспективі зростання до 3-4 тисяч доларів за тройську унцію, але це буде не скоро. Нині ж мода на золото відходить».

Корисним, але запізнілим кроком вважає видобуток золота для резервів Нацбанку голова комітету економістів України Андрій Новак: «Це вимушений крок, який має на меті зробити резерви більш ліквідними, і не наповнювати їх, купуючи іноземну валюту, оскільки це набагато дорожче. Річ у тому, що гривня нині зазнає тиску з трьох боків: інфляція споживчих цін, негативне зовнішньоторгівельне сальдо і державний борг, який перевищив два річних бюджети. НБУ зараз швидко спалює резерви, і хоче уникнути цієї біди в майбутньому за рахунок видобутку золота».

Від видобутку золота більше екологічної шкоди, ніж прибутків

Заступник голови НБУ Юрій Колобов зазначає, що «Північгеологія» розроблятиме 6 золотоносних родовищ у різних регіонах України, і невдовзі отримає необхідні ліцензії.

Між тим, екологи Національного екологічного центру України попереджають, що збитки для довкілля від видобутку і збагачення золотої руди можуть бути й більшими, аніж вигода НБУ. Саме цим вони пояснюють згортання попередніх проектів з видобування коштовного металу в Україні.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути