chrome firefox opera safari iexplorer

Обмін валюти з паспортом викликав падіння гривні

30 вересня 2011 о 12:21

Після введення обміну валюти по паспорту курс продажу долара виріс на 5-7 копійок (до 8,07-8,10 гривні/долар), маржа (різниця між купівлею і продажем валюти) теж, причому, більш ніж удвічі — з 3-4 до 8-9 копійок по долару і з 10-12 копійок до 20 по євро. При цьому у нелегальних міняйлів курс злетів до 8,25-8,3.

"Величина маржі залежить від ризиків, коли з'явилися прогнози, що долар зміцнюватиметься (і неясно, що краще — продавати його або купувати), банки перестрахувалися і встановили велику маржу, а зазвичай вона складає близько 3 коп., — пояснює замголови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов. — Але курс вже впав до 8,04-8,06 — черг немає. Висновок: сплеск до 8,25-8,30 гривні — це спекуляція, викликана введенням продажу валюти по паспорту, мовляв, долар зникне, залишиться тільки у бариг, пише Сегодня.

Фінансовий аналітик Міжнародного центру політики та інформації (МЦПІ) Олександр Жолудь нинішнє падіння гривні пов'язує з введенням паспортизації обміну, оскільки виникла паніка в обмінниках при торгових ринках, де міняють багато валюти.

Торговці та покупці побоялися світити паспортні дані і побігли до міняйлів, які і підвищили ціни до 8,2-8,3 гривні. Також паніку підігріло зниження курсу російського рубля до долара. «Багато людей у нас думають: якщо в Росії ситуація погіршала, то і у нас погіршає».

На 2012 рік прогноз Жолудя песимістичний: середній курс долара утримати на рівні 8 гривень не вдасться, незважаючи на політичні причини (вибори), так як немає особливого сенсу витрачати на це резерви НБУ. "Наш середньорічний прогноз курсу на 2012 рік — 8,4 гривень/долар, — говорить Жолудь.

Головними причинами для можливої девальвації гривні впродовж 2012 року на 5% є відсутність збільшення припливу валюти в країну, тому що світова економіка розвиватиметься повільнішими темпами, що означає менший попит на українські сталь і добрива (до 40% валютних надходжень) і навпаки, збільшується відтік валюти, тому що потрібно буде виплатити більше 50 мільярдів доларів по зовнішніх боргах (в основному це не держборги, а корпоративні, але вони підвищать попит на валюту.

Відсутні також серйозні надходження від приватизації, як було в нинішньому році, коли продали «Укртелеком»; немає ясності, коли буде і чи буде взагалі кредит МВФ (1,5-3 мільярди доларів), немає також жодного підтвердження від Росії, що Україна отримає дешевий газ.

Втім, експерти вважають, що ситуація може змінитися, якщо Україна отримає дешевий газ, кредит МВФ, та продасть Одеський припортовий завод. Тоді долар вдасться утримати на рівні 8 гривень.

Нагадаємо, від 23 вересня поточного року обмін валюти у банках та обмінниках відбувається лише за паспортом.

Варто також відзначити, що незабаром у Києві можна буде поміняти валюту цілодобово: за словами директора гендепартамента грошово-кредитної політики НБУ Олени Щербакової, великі банки встановлять в столиці близько 50 банкоматів для обміну готівкових доларів і євро на гривні. Зворотний процес (гривні на долари) не передбачається.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути