chrome firefox opera safari iexplorer

Печери Києво-Печерської Лаври опинилися під загрозою обвалів

28 березня 2013 о 09:35

У Києві в екстреному порядку рятують від підтоплення Києво-Печерську Лавру. За останні дні там зібралося 50 тис. тонн снігу, який, розтанувши, міг би завдати непоправної шкоди стародавнім спорудам і печерам, пише Сегодня.

Першими почали виносити сніг священики і ченці, ввечері 26 березня уряд на підмогу їм виділив 300 солдатів і спеціальний альпіністський загін, який буде чистити дахи від снігу й бурульок. «Вони прибирають і вивозять сніг цілодобово, основну його масу вже майже вивезли, — розповіли службовці Лаври. — Зараз продовжують чистити зливові системи і стічні канали. В першу чергу рятували печери, інакше могли бути обвали. Вже приготували насоси, щоб відкачувати воду з печер, якщо вона туди потрапить. Там постійно чергують».

Як розповідають працівники Лаври, їм пообіцяли не відкликати рятувальників з території святині, поки не переконаються, що їй нічого не загрожує: «Адже талий сніг міг би розмити пагорб, на якому стоїть Лавра. Тоді руйнування були б катастрофічними».

Нагадаємо, 22-23 березня на Київ обрушився рекордний снігопад, прибирання якого триває досі.

За прогнозами Гідрометцентру, на більшій частині України з 1 по 5 квітня очікується підвищення температури до 13 градусів вдень, з подальшим підвищенням до 17-20 градусів.

27 березня київська влада попросила жителів столиці проявляти пильність і негайно повідомляти про місця скупчення талої води і випадки підтоплення.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути