chrome firefox opera safari iexplorer

Україна перетворилася на країну з гібридним режимом

19 березня 2013 о 11:13

У 2012 році демократичні показники України погіршилися, вона опустилася на 80 позицію за індексом демократії, очоливши список країн із гібридними режимами.

Про це йдеться у звіті The Economist Intelligence Unit («Індекс демократії 2012. Застій демократії»), пише «Тиждень.ua».

Усі країни світу за рівнем демократії було поділено на: повноцінні демократії (25 країн світу), демократії з недоліками (54 держави), гібридні режими (37 країн) та авторитарні режими (51 держава). У 167 країнах враховувалися такі показники, як виборчий процес і плюралізм, функціонування урядування, політична участь, політична культура та громадянські свободи.

Україна очолила список країн із гібридними режимами та посіла 80-ту сходинку (5,91 балів з 10-ти), що на одну позицію нижче, ніж минулого року. (У рейтингу 2011 році Україна опустилася з 67-го на 79-те місце та перетворилася з «проблемної демократії» на країну з гібридним режимом).

Найгірша в Україні ситуація з функціонуванням уряду і політичною культурою.

Гібридним вважається режим, у якому на виборах відбуваються значні порушення, які часто не дозволяють вважати їх вільними та справедливими. Уряд тисне на опозиційні партії. Корупція, як правило, значно поширена, верховенство права слабке. Громадянське суспільство слабке, наявне переслідування журналістів, а судова влада не незалежна.

«В Україні підриваються демократичні здобутки Помаранчевої революції, в тому числі проведення виборів, свобода ЗМІ та ставлення до опозиції. Мало хто переконаний, що засудження колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до семи років ув’язнення не є прикладом значного зловживання судовою системою задля досягнення політичних цілей», — зазначають автори звіту.

Крім України гібридні режими мають також Албанія, Грузія, Лівія, Малі, Боснія і Герцеговина, Кенія, Пакистан, Єгипет, Вірменія.

До авторитарних режимів автори звіту зачислили Алжир, Росію, Ефіопію, Руанду, Білорусь, Китай, Конго, Афганістан, Іран, Сирію. Замикає список найавторитарніша країна – Північна Корея.

Повноцінними демократіями є Норвегія (з балом 9,93 з 10), Швеція, Ісландія, Данія, Нова Зеландія, Австралія, Швейцарія, Канада, Фінляндія. США і Велика Британія вже другий рік поспіль у рейтингу повноцінних демократій знаходяться майже вкінці – на 21 і 16 місцях.

До демократій із дефектами належать Португалія, Франція, Італія, Греція, Естонія, Ізраїль, Індія, Польща, Латвія, Угорщина, Хорватія, Молдова, Румунія.

Загалом відзначено зниження довіри до політичних інституцій у більшості європейських країн, зростання злочинності, зокрема торгівлі наркотиками та її негативний вплив на демократію у Латинській Америці, погіршення демократії в 10 країнах Східної Європи.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути