chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен десятий українець дає хабарі — опитування

24 квітня 2013 о 16:03

Тільки 10% українців давали хабар чиновникам за послуги. Про це свідчать результати дослідження, проведеного фондом Демократичні ініціативи та Київським міжнародним інститутом соціології, передає ТСН з посиланням на ЛІГАБізнесІнформ. Результати представила в середу на прес-конференції директор фонду Демініціативи Ірина Бекешкіна.

На питання "чи доводилося вам або членам вашої сім'ї протягом останніх 12 місяців за отримання адміністративних послуг давати кому-небудь хабар або надавати вимушені послуги за принципом «ти мені — я тобі», 10,8% відповіли «так», 75,7 % — «ні», 13,5% відмовилися відповідати на запитання.

При відповіді на питання, чому люди дають хабарі, 35% обрало варіант «бо так людям простіше і легше вирішити їхні проблеми», 26,3% — «тому що це вже норма нашого життя», 19,4% — «люди дають хабар, тому що з них його вимагають». 20,8% опитаних зазначили, що задоволені обслуговуванням при отриманні адміністративних послуг, 14,5% — не задоволені.

Серед негативних моментів при отриманні адмінпослуг опитані відзначили: великі черги (23%), відсутність чітких пояснень, які документи необхідні (16,6%), затягування розгляду справи (16,6%), необхідність пройти велику кількість інстанцій та кабінетів (13,3%), грубість посадових осіб (11,2%), тісне приміщення і відсутність туалету (11%), необхідність купувати бланки і оплачувати «додаткові послуги» (9,3%).

Серед позитивних моментів респонденти відзначили ввічливість посадових осіб (19,1%), доступну інформацію про необхідні документи (16,2%), рішення справи протягом розумного часу (15,9%), відсутність черги (14,7%). Опитування проводилося з 5 по 13 березня 2013 року. Методом інтерв'ю було опитано 2037 респондентів у віці від 18 років у всіх областях України та АР Крим. Похибка не перевищує 2,3%.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути