chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен п’ятий моряк у полоні піратів – українець

13 квітня 2012 о 19:41

Україна займає п'яте місце за кількістю моряків, зайнятих на міжнародному ринку праці. При цьому наша країна — друга після Філіппін за кількістю жертв піратських нападів. Кожен п'ятий член екіпажів, захоплених морськими терористами, наш співвітчизник.

Про це йдеться у доповіді уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової «Про стан дотримання та захисту прав моряків в Україні», яку вона сьогодні має представити в парламенті, пише «Коммерсант-Украина».

У звіті обсягом понад 200 сторінок аналізуються проблеми українських моряків та пропонуються шляхи їх вирішення. Серед основних проблем – піратські напади біля узбережжя Сомалі.

У числі найбільш відомих захоплень сомалійськими піратами суден з українцями на борту в звіті згадуються історії з суховантажем Faina і балкером «Аріана».

Нагадаємо, у складі екіпажу Faina було 17 українців. Він був захоплений у вересні 2008 року і звільнений у лютому 2009 року за викуп у розмірі $3,2 млн. Балкер «Аріана» з 24 українцями на борту був захоплений піратами в травні 2009 і звільнений в грудні того ж року за $2,5 млн.

«Розглядаються різні варіанти захисту наших моряків від піратів. Наприклад, надати їм дозвіл на носіння зброї, але це питання поки дуже спірне», — пояснила Ніна Карпачова. На її думку, Україні слід активізувати міжнародне співробітництво по боротьбі з піратами.

Варто зазначити, що Україна є учасником міжнародної військової операції «Аталанта» щодо захисту суден від піратів в Аденській затоці в районі Сомалі.

Ще однією серйозною проблемою називається питання працевлаштування та соціальних гарантій моряків.

Як зазначено у доповіді, на 2011 рік в Україні було видано 323 750 свідоцтв моряка. З них 112 691 моряк регулярно ходить на суднах вітчизняних та іноземних власників.

"Не знаходячи роботи вдома, моряки прагнуть влаштуватися в іноземні компанії, не цікавлячись умовами найму та оплати праці. Вони задовольняються низькою оплатою праці і безвідмовно виконують будь-яку роботу. Ось чому більшість людей опиняються на проблемних судах, стикаючись із затримками виплат заробітних плат та відсутністю соціальних гарантій ", — говориться у звіті.

Відсутність соціального захисту пропонується забезпечити шляхом ратифікації міжнародної конвенції про працю в морському судноплавстві.

Втім, українські моряки вважають головною причиною проблем відсутність у нашої країни власного торгового флоту, зазначає видання.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути