chrome firefox opera safari iexplorer

Київський ЦУМ уже зруйнували

11 квітня 2013 о 13:46

Депутати Київради від УДАРу збираються звернутися до Генпрокуратури у зв'язку з тим, що компанія ЕСТА Холдинг (СКМ, Донецьк) зруйнувала будівлю ЦУМа в Києві, залишивши лише фасади.

Про це у своєму Facebook пише депутат Київради від Удара Олексій Давиденко.

«Залишивши недоторканим фасад ЦУМа, корпорація Ахметова повністю зруйнувала діючий пам'ятник архітектури з тильної сторони й почала нарощувати поверховість будівлі», — написав він.

У той же час Давиденко заявляє, що ЦУМ є пам'ятником архітектури, а тому депутати готують звернення до Генпрокуратури.

«Нагадаю, ЦУМ був побудований в 1935— 38 рр. за проектом московських архітекторів В. Фрідмана й І. Мецояна.  ЦУМ — це пам'ятник архітектури й містобудування місцевого значення згідно з рішенням виконавчого комітету Київради від 21.01.1986 г. № 49, охоронний № 168», — написав Давиденко.

«Скоже, у СКМ вирішили, що пам'ятником архітектури є лише фасадна стіна, а не вся будівля універмагу», — додав він.

«Готуємо звернення до Генпрокуратури й в органи охорони культурної спадщини», — заявив Давиденко.

«Будівля й двір ЦУМа впритул примикають до Мерії, тому картину знищення може спостерігати кожен чиновник і депутат», — обурився він.

Раніше, ще в липні 2012 року в СКМ повідомляли, що  в ході реконструкції «усі конструкції ЦУМа за винятком фасадів будуть розібрані. Головні фасади будівлі 1939 року будуть збережені в незмінному вигляді й будуть укріплені».

Концепція оновленого ЦУМа була розроблена англійським архітектурним бюро Беной (Benoy) у партнерстві з українською архітектурною майстернею «Лариси Скорик». Скорик вважає, що ЦУМ це новобуд.

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути