chrome firefox opera safari iexplorer

1025-річчя Хрещення Русі почнуть відзначати з Москви, – патріарх Кирил

06 травня 2013 о 09:28

Міжнародні урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі відкриються в липні у столиці Росії Москві.

Про це повідомив предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирил в інтерв’ю телеканалам «Россия-1» та «Россия-24», що транслювалося в неділю, 5 травня.

За його словами, в РПЦ припускають, що урочистості почнуться в Москві 24 липня, в день спомину святої благовірної княгині Ольги, бабусі київського князя Володимира, за словами патріарха, «можна сказати, першої християнки при владі, яка багато в чому підготувала Хрещення Русі».

У Москві заплановано урочисте богослужіння в храмі Христа-Спасителя, на яке запрошено глав помісних православних церков, передбачається також, що цього дня відбудеться народний фестиваль.

Потім усе переміститься до Києва, де відбудеться урочисте богослужіння на Володимирській гірці, біля пам’ятника святому князеві Володимиру.

«Сподіваємося, що будуть присутніми і глави церков. Українське керівництво вийшло з ініціативою запросити саме на цю подію – молебень на Володимирській гірці – глав православних церков і глав держав, де більшість людей належать до православної церкви», – сказав патріарх Московський.

Він також повідомив, що гала-концерт відбудеться на Хрещатику – за його словами, «єдиній вулиці на просторах історичної Русі, яку названо на честь події Хрещення» (дослідники вважають, що назва головної вулиці Києва не має нічого спільного з хрещенням, а походить від «Хрещатого яру» між схилами з обох боків сучасної вулиці, перехрещеного іншими ярами – ред.).

Потім урочистості продовжаться в Мінську, де буде відправлено богослужіння просто неба, сказав патріарх Кирил.

Нагадаємо, у березні Предстоятель УПЦ Святіший Філарет,кКоментуючи заяву Предстоятеля РПЦ Московського патріарха Кирила, який планує прибути в Київ на святкування 1025-річчя хрещення Русі, зазначив, що це насамперед свято для України.

Водночас глава УГКЦ Блаженнійший Святослав вже запросив нового Папу Римського взяти у часть у святкуваннях з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Некатегоризовано

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути