chrome firefox opera safari iexplorer

Фізики довели позаземне походження давньоєгипетських прикрас

31 травня 2013 о 16:23

Британські науковці встановили, що залізні прикраси віком більше п'яти тисяч років, знайдені неподалік від міста Аль-Гірза в Єгипті, були зроблені з метеорита. Дослідження артефактів опубліковано в журналі Meteoritics & Planetary Science, а короткий зміст статті переказує NatureNews.

Висновки вчених базуються на аналізі артефактів за допомогою скануючого електронного мікроскопа та комп'ютерного томографа. Дослідження показало, що в прикрасах міститься до 30 відсотків нікелю, а це характерно саме для металевих метеоритів. Крім того, в структурі металу була виявлена ​​так звана відманштеттенова структура — характерний малюнок з великих кристалів, які формуються при повільному охолодженні всередині астероїдів.

Дев'ять металевих намистин, що стали предметом дослідження, належать герзейскій культурі, — дуже давнього періоду історії навіть за мірками Єгипту. Ця культура існувала в четвертому тисячолітті до нашої ери. Однак, перші відомості про отримання заліза в регіоні відносяться тільки до 7 століття до нашої ери, а більш давні залізні артефакти в Єгипті вкрай рідкісні. Результати дослідження дозволяють припустити, що й інші подібні вироби отримані з метеоритів шляхом карбування.

Нещодавно інша група археологів розповіла про відкриття 35 пірамід царства Куш в Судані. Це царство існувало в Судані з 9 століття до нашої ери по 4 століття нашої ери і зазнало сильний культурний вплив Стародавнього Єгипту.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути