chrome firefox opera safari iexplorer

Кримські татари вимагаюють відновлення своїх прав, національної автономії та відставки Могильова

19 травня 2013 о 09:30

За різними оцінками, від 25 до понад 30 тисяч осіб з усіх регіонів Криму взяли участь у жалобному мітингу до 69 річниці депортації кримських татар з півострова, скликаному Меджлісом кримськотатарського народу 18 травня на центральному майдані Сімферополя. Учасники мітингу вимагали від української влади відновлення прав кримськотатарського народу, потоптаних депортацією, національної автономії у складі України і відставки кримського прем’єра Анатолія Могильова.

Зранку у Сімферополь з різних боків увійшли 5 колон, які формувалися на околицях міста з жителів різних регіонів автономії. На початку заходу пройшла міжнародна акція «Хвилина скорботи і єдності», а також мусульманська молитва за тими, хто не повернувся з депортації.

Перед учасниками мітингу виступили лідери Меджлісу, народні депутати України від УДАРу і «Свободи», представники кримськотатарської діаспори з-за кордону і правозахисники. Зокрема, голова комітету Верховної Ради України з прав людини, член фракції УДАР Валерій Пацкан виступав кримськотатарською мовою.

Член фракції «Свободи», народний депутат України з Євпаторії Едуард Леонов викликав бурхливі аплодисменти і викрики схвалення учасників мітингу своєю заявою, що домагатиметься визнання кримських татар корінним народом України, Меджлісу – органом етнічного самоуправління і надання кримським татарам квот у представницькій та виконавчій владі.

На мітингу звучали вимоги негайної відставки глави кримського уряду Анатолія Могильова і відновлення кримськотатарської автономії у складі України. Зокрема, в ухваленій резолюції мовиться, що кримський прем’єр чинить дії, «спрямовані на розпалювання в кримському суспільстві міжнаціональної ворожнечі і політичного протистояння».

Учасники мітингу звернулися до президента України, Верховної Ради і Кабінету міністрів України із закликом «дати згоду на проведення міжнародного форуму з відновлення прав кримськотатарського народу і прийняти тим самим допомогу міжнародного співтовариства в поверненні та облаштуванні кримських татар на своїй Батьківщині».

У резолюції також мовиться, що кримські татари залишаються «прихильниками чесного і відкритого діалогу з органами державної влади України, з усіма суспільно-політичними силами країни, міжнародними організаціями з усіх питань, пов'язаних з відновленням прав кримськотатарського народу, розвитком і майбутнім демократичної незалежної України, в якій будуть забезпечені невід’ємні права української нації, корінних народів і національних меншин».

Офіційних представників кримського уряду, а також членів президентської Ради представників кримськотатарського народу і проурядових політичних груп кримських татар на мітингу не було. Напередодні останні заявили, що не братимуть участі у жалобному мітингу, бо Меджліс надає йому політичного забарвлення.

Джерело: radiosvoboda.org
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути