chrome firefox opera safari iexplorer

Міністри ЄС затвердили спрощення віз для українців

14 травня 2013 о 07:26

Рада міністрів Європейського Союзу затвердила ратифікацію угоди про внесення змін у договір між Україною і ЄС про спрощення оформлення віз, повідомив голова представництва України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

«Кілька хвилин тому отримано позитивну новину із Брюсселя: буквально зараз Рада міністрів ЄС затвердила ратифікацію посиленої угоди про спрощення видачі віз», — повідомив пан Єлісєєв на брифінгу в Києві. Він висловив сподівання, що угода набуде чинності з 1 липня і українці зможуть скористатися цим документом вже під час літніх відпусток.

Костянтин Єлісєєв також пообіцяв, що українська сторона контролюватиме процес видачі віз і «не дасть спуску» консульським установам країн-членів ЄС в Києві.

Водночас за словами голови представництва України при ЄС Україна не зупинятиметься на спрощенні візового режиму, адже головною метою є введення безвізового режиму з країнами Євросоюзу. «І в цьому напрямку ми будемо працювати», — сказав пан Єлісєєв.

Щодо підписання угоди про асоціацію з Україною, то, за словами Костянтина Єлісєєва, остаточне рішення країн ЄС буде в жовтні.

Він нагадав, що Україні необхідно показати прогрес у виконанні 11 питань за трьома напрямами, пов'язаними із забезпеченням незалежного правосуддя, свобод і прав громадян, реформування виборчого та судового законодавства.
Після саміту Україна — ЄС 25 лютого обидві сторони домовилися, що Україна до початку травня виконає умови Євросоюзу, необхідні для підписання угоди про асоціацію.

Рада ЄС допускає, що угода про асоціацію з Україною може бути підписана під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі у листопаді.

Спрощене оформлення віз

Угоду про внесення змін до угоди про спрощення оформлення віз між Україною і ЄС Клацнути підписали в липні минулого року, а 22 березня її ратифікував український парламент. 18 квітня цю угоду ратифікував Європейський парламент.

Угода передбачає розширення переліку осіб, які надаватимуть меншу кількість документів на отримання візи. Зокрема, спрощуються вимоги для оформлення документів для представників технічного персоналу, що супроводжує журналістів, водіїв, які перевозять міжнародний вантаж, близьких родичів громадян, що проживають на території країн-членів ЄС і є громадянами однієї із країн ЄС.

Також це стосується представників релігійних громад, учасників офіційного транскордонного співробітництва з ЄС, учасників офіційних освітніх програм обміну, семінарів, курсів, конференцій, а також представників різних професій, які беруть участь у міжнародних виставках, конференціях і семінарах.

Якщо заявник просить розглянути його заявку протягом трьох днів на підставі того, що він проживає далеко від диппредставництва, країни-члени ЄС можуть стягувати за оформлення візи 70 євро.

Документ також передбачає можливість безвізових поїздок до ЄС для власників службових біометричних паспортів.

Джерело: bbc.co.uk
Розділи: Туристичні новини

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути