chrome firefox opera safari iexplorer

Музей історії України запрошує на виставку «1000 років української печатки»

25 травня 2013 о 09:33

Понад 400 зразків українських печаток, найстарішій із яких – понад 1000 років, представлено на виставці в Національному музеї історії України. Більшість із них можна побачити вперше, повідомляє Радіо Свобода. 

В печатках знайшли відображення суспільний устрій, культурно мистецьке і політичне життя, а також генеалогія часів Київської Русі, литовсько-польської доби, Запорізької січі, імперських часів та буремних подій ХХ століття.

Однією з родзинок експозиції є печатка князя Святослава Хороброго. Вона вважається першим збереженим штампом, від якого бере свій початок традиція українських сфрагістів (так називають людей, які знаються на історії та мистецтві виготовлення печаток).

Цікаво, що печатки часів Київської Русі розглядалася як важлива складова знакової системи. При цьому простежується їх зв’язок із нумізматикою та геральдикою, а також відчутний вплив на них візантійської традиції.

А от, наприклад, за часів литовсько-польської доби печатка набуває неабиякого значення як правовий інструмент, адже відображається у Литовських статутах та Магдебурзькому праві.

«Виставка цікава не лише за змістом, але і за художнім оформленням, використанням величезної кількості техніки. Якщо ви підійдете до моніторів, які там стоять, то доторкнувшись до екрану, зможете збільшити той чи інший експонат, прочитати його історію. Це перша в історії України така – за масштабами, за змістом, за художнім і технічним оформленням виставка», – наголошує Сергій Чайковський, генеральний директор Національного музею історії України.

Печатки Війська Запорозького Низового демонструються в Україні вперше

До створення експозиції долучилося 15 провідних музеїв, архівів та бібліотек України та Росії. Зокрема, завдяки Московському державному музею українці вперше зможуть побачити головні атрибути влади кошових отаманів – державні печатки Війська Запорозького Низового.

Перший заступник міністра культури Тимофій Кохан наголошує на важливості такої співпраці між музеями.

«В силу об’єктивних обставин, російські колеги є власниками унікальних реліквій української культури, але уже протягом принаймні 15 років, вони завжди із щирою душею красиво діляться, привозять, показують їх. І ми можемо доторкнутись до тих славних реліквій, якими пишався наш народ», – говорить він.

Триватиме виставка «1000 років української печатки» до 17 листопада у Національному музеї історії України. Охочі зможуть відвідати експозицію в усі дні, окрім середи, з десятої до о пів на шосту.

Організаторами міжнародного проекту «Віхи історії: тисячоліття української печатки» є Національний музей історії України та Музей історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути