chrome firefox opera safari iexplorer

На Хрещатику висадили лише 2 розрекламованих «червоних каштана Бріоті»

21 травня 2013 о 15:13

З 285 каштанів, висаджених у квітні на Хрещатику, тільки два дерева є м'ясочервоними каштанами Бріоті. Про це свідчать висновки експертизи, проведеної фахівцями ботанічного саду ім.Фоміна, пише ЛігаБізнесІнформ.

«З 285 дерев, висаджених на Хрещатику в квітні 2013 року, тільки два дерева відповідають очікуванням, а саме є м'ясочервоним каштаном Бріоті», — процитував висновки експертизи радник голови КМДА Олександр Мазурчак, слова якого наводить кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.

У висновках також зазначається, що 11 дерев відносяться до сорту каштанів «аескупус глобра», 18 дерев — сорт «каштан Баумана», які до цього часу ніколи не висаджувалися на вулицях Києва, і 157 дерев — звичайні кінські каштани. «Ми бачимо те, що була проведена підміна каштанів. Питання в тому, де ця підміна відбулася. Або в Італії, або у нас в країні. Зараз цим питанням займається прокуратура, а справа на контролі Київської адміністрації», — сказав Мазурчак.

Він також зазначив, що КМДА порушило питання про звільнення керівника КП утримання зелених насаджень Шевченківського району м. Києва, оскільки, за словами Мазурчака, він або причетний до підміни, або не забезпечив контроль за постачанням каштанів.

Радник Попова нагадав, що КМДА оголосила тендер на посадку саджанців каштана сорти Бріоті, які повинні були закуповуватися у італійської фірми. Тендер виграло ТОВ Професійний садівник, яке повинно було поставити каштани на базу Київзеленбуду.

У закупівлі один саджанець каштану Бріоті коштував 390 євро, а з поставкою та розмитненням сума одного саджанця склала 430 євро. При цьому з 285 каштанів 115 саджанців подарували місту спонсори. Проте, за словами Мазурчака, місто не зазнало жодних збитків, тому що заплатило італійській фірмі лише 50% від контракту.

Він повідомив, що сума всього контракту для міста склала 980 тис.грн. «До повного з'ясування питання решта коштів не будуть проплачені італійській фірмі», — констатував Мазурчак.

Також радник голови КМДА припустив, що підміна каштанів могла б бути політичною акцією, спрямованою на дискредитацію іміджу Олександра Попова.

Нагадаємо, раніше прес-служба КМДА анонсувала, що до кінця квітня на Хрещатику висадять 289 м'ясочервоних каштанів Бріоті, у тому числі 115 подарованих спонсором. Вартість висадки одного каштана становить 5400 грн. — ця сума включає всі супутні витрати (доставку, підготовку грунту, роботи з висадки). Вартість одного дерева, подарованого спонсором, становить 6000 грн. Фахівці стверджують, що Бріоті — представники найбільш витривалого сорту каштанів у світі: вони не бояться молі і стійкі до захворювань.

Однак коли каштани почали квітнути, виявилося, що висаджені вздовж дороги дерева — звичайні кінські, на що вказують білі суцвіття.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути