chrome firefox opera safari iexplorer

Розрекламовані «червоні каштани Бріоті» на Хрещатику виявились підробкою?

07 травня 2013 о 11:16

Під виглядом стійких до негативних умов навколишнього середовища червоних каштанів “Бріоті”, на головній вулиці столиці посадили звичайні кінські каштани білого кольору, ще й по 5400 гривень за штуку, повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України.

Так звані червоні каштани сорту “Бріоті”, урочисто висаджені на Хрещатику на початку квітня, за участі Попова та Гереги, і на посадку кожного з яких витратили з бюджету міста по 5400 гривень, виявились звичайними білими кінськими каштанами, які мають схильність до ураження каштановою міллю і вже почали всихати, повідомляють екологи.

«У порівнянні з каштанами, що їх було урочисто посаджено за участі перших осіб міста, каштани сорту “Бріоті” мають квіти червоного кольору та листя іншої форми, але каштани, посаджені на Хрещатику, зацвіли звичайними білими свічками та мають семичасні листки — характерну ознаку білого кінського каштана. – пояснює експерт Національного екологічного центру України Олександр Соколенко. — На відміну від червоних каштанів “Бріоті”, які справді практично не вражаються міллю та добре переносять загазованість та засоленість міських вулиць, на чому і наголошувалось в офіційному повідомленні КМДА, звичайні білі каштани на узбіччях великих вулиць дуже швидко гинуть. Про це ж свідчить стан каштанів, які тільки-но посадили на Хрещатику: вони вже почали всихати і деякі з них навряд-чи доживуть навіть до кінця літа. Дивує і вартість робіт, бо за “5400 гривень за дерево” можна було засадити Хрещатик магноліями, ліліодендронами, сакурами чи справжніми їстівними каштанами, а не дешевим та вразливим білим каштаном кінським».

Фото НЕЦУ

Фото НЕЦУ

Екологи звернулись до Генеральної прокуратури України з проханням розслідувати купівлю «підробних» каштанів, на які за офіційною інформацією, з бюджету міста було виділено мільйони гривень.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути