chrome firefox opera safari iexplorer

Педагоги творчих шкіл готові вийти на масові протести

21 травня 2013 о 09:31

Українські педагоги готові вийти на масові акції протесту, якщо уряд не скасує курс на «оптимізацію» позашкільних установ, яка настільки підвищить плату за навчання, що творчих шкіл у країні практично не залишиться.

Про це пише DT.UA.

«Якщо руйнування системи естетичної освіти буде продовжуватися, то проведемо масові акції протесту. І не тільки в Києві, а в усіх регіонах України», — розповів в інтерв'ю виданню глава Всеукраїнської ради директорів шкіл естетичного освіти, директор Київської дитячої музичної школи №35 Олександр Шаліт.

За його словами, хоча інтерес громадськості до цієї проблеми не вщухає, «фатальним» може виявитися період літніх канікул, коли люди будуть у відпустках. Тоді чиновники можуть прийняти рішення, на яке не можна буде вплинути.

«Що сказав міністр культури? У цьому році підвищення плати за навчання не буде. А цей навчальний рік закінчується вже 25 травня. А з 1 вересня новий навчальний рік. І що буде тоді? Невідомо», — нагадав Шаліт.

Він підкреслив, що якщо ініціатива не буде припинена, до Києва приїдуть делегації з усіх регіонів України. Підготовка до цього вже ведеться.

«Для цієї мети в областях організовують фонди, адже людям потрібно буде приїхати, зупинитися, прожити у Києві два-три дні. Будемо проводити акцію під стінами Кабміну чи Адміністрації президента. В цей же час така ж акція пройде під усіма облвиконкомами. Нас підтримують студентські профспілки, творчі колективи, які є в усіх областях», — зазначив Шаліт.

Як відомо, нещодавно обурення громадськості викликало таємничий лист Мінфіну у Мінкульт, в якому прямим текстом говорилося про «оптимізацію» цілої галузі просвітницьких установ, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів.

Якщо б ініціатива була підтримана, то батькам підвищили оплату до рівня собівартості навчання — тобто, від 1300 до 2800 грн на місяць.

При такому підході батьки не будуть мати можливості сплачувати за навчання, що фактично призведе до ліквідації шкіл естетичного виховання в Україні.

Розділи: Новини освіти

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути