chrome firefox opera safari iexplorer

Українські школи поки не готові навчати регіональними мовами

21 серпня 2012 о 10:15

В українських школах класи регіональними мовами до 1 вересня створити не встигнуть.

У Міністерстві освіти, в свою чергу, кажуть, що підганяти не будуть. Про це пише «Сегодня».

Як пише видання, школи поки не готові до виконання скандального мовного закону. Навіть у тих областях, де остаточно визначилися з регіональними мовами, навчальні заклади навряд чи зможуть цього року сформувати класи, де будуть вчити такою мовою — через брак вчителів і вільних приміщень.

"Батьківські збори будемо проводити тільки наступного тижня, тоді стане ясно, скільки тат і мам хочуть, щоб їхні діти навчалися в російськомовних класах (необхідні заявки як мінімум від 15 осіб. — ред.), — розповіла директор столичної школи № 175 Віра Борик.

За її словами, проблем з підручниками немає, але все одно вона сумнівається, що так швидко вдасться перейти на іншу мову. «Адже вже багато років наші вузи випускають україномовних викладачів. Швидко перебудуватися не зможемо», — додала вона.

Схожа ситуація і в Закарпатті. Там стати регіональною мовою всі шанси є в угорської. «Сподіваємося, що у нас поки не буде багато охочих навчатися угорською. Адже ми просто не встигнемо перед стартом навчального року набрати вчителів, які володіють нею. Та й вільних приміщень для нових класів немає», — розповіли в ужгородській школі № 1.

Натомість у Запоріжжі, де регіональною мовою нещодавно стала російська, тамтешні школи запевняють, що мова викладання для них — не проблема, набагато складніше переробити навчальний графік.

«Хоча в нашій школі давно навчання ведеться українською, вчителі добре володіють російською. Але все впирається в навчальний графік. Навантаження на вчителів ми розподілили ще перед відпустками на весь навчальний рік. І тепер буде складно його міняти. Думаю, нам потрібно не менше півроку, щоб підготуватися», — розповіла директор школи № 49 Любов Метеленко.

У Міносвіти кажуть, що не будуть підганяти школи, щоб за вимогами батьків там створювали необхідні класи. «Всі розуміють, що так швидко підготувати необхідну кількість вчителів, скласти плани та інше буде вкрай складно. Але в кожній області у нас вистачає шкіл, де навчають російською, угорською, кримськотатарською та іншими мовами. Батьки завжди можуть віддати свою дитину в таку школу», — повідомив директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міносвіти Олег Єресько.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути