chrome firefox opera safari iexplorer

У Бахчисараї звільняють директора школи, яка відкрила україномовний клас

04 вересня 2012 о 14:59

Директора Бахчисарайської загальноосвітньої школи № 4 Світлану Сурт місцеві чиновники змушують написати заяву про звільнення. Невдоволення функціонерів викликало те, що вона відкрила україномовний клас для першачків попри заборону райадміністрації.

Як розповів лідер громадської організації «Український Дім» Андрій Щекун, сьогодні, 3 вересня, Світлану Сурт викликали до себе начальник відділу освіти Бахчисарайської райдержадміністрації Михайло Сергєєв та заступник голови РДА з гуманітарних питань Галина Пєхарь і вимагали, щоб директор школи написала заяву про звільнення за власним бажанням.

Україномовні класи в Бахчисарайській школі № 4 існують з 2001 року. Станом на 1 червня 2012 року до школи надійшло 9 заяв від батьків першокласників про те, що хочуть, аби їхні діти навчалися державною мовою (загалом у ЗОШ № 4 україномовні класи налічують від 14 до 25 учнів). 

Та ближче до 1 вересня ці заяви «зникли», і пан Сергєєв заявив, що відкривати україномовний клас недоцільно. Коли ж батьки за допомогою громадських активістів заяви відновили, чиновники заявили: «Пізно заяви відновилися, нема класного керівника, вчителя, котрий буде вести уроки українською».

Викладати першачкам рідною мовою визвався Андрій Щекун – він має диплом учителя початкових класів. Урешті решт, директор Світлана Сурт пішла назустріч дітям і батькам, а не чиновникам-українофобам – україномовний клас почув свій перший дзвоник. Та, схоже, це коштуватиме жінці кар'єри.

Українські активісти з Криму заявили, що проситимуть втрутитися у ситуацію президента Віктора Януковича.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини освіти

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути