chrome firefox opera safari iexplorer

Студентам погрожують не видавати диплом без довідки про працевлаштування

29 травня 2013 о 11:02

Студенти-бюджетники деяких вишів України зіткнулися із серйозною проблемою. Їм погрожують, що якщо не буде довідки про працевлаштування, то не видадуть диплом, повідомляє Сегодня.

«Вимагати її (довідку) стали ще взимку. Сказали, потрібен тристоронній договір між вишем, підприємством і студентом. Але я тоді не надав цьому значення. А тут вже підходить час до захисту, і мені сказали, що не підпишуть мою дипломну роботу без договору. Я намагався домовитися на підприємстві, де практику проходив, але вони відмовили. Не знаю, що тепер робити. Погрожують або не допустити до захисту, або не видати диплом», — розповідає студент-випускник Донецького держуніверситету економіки і торгівлі ім. Туган-Барановського.

Ці вимоги абсолютно незаконні, але іншим чином університети ніяк не можуть покращити статистику з працевлаштування своїх студентів.

«Це вони так хочуть показати, що у них всі випускники працевлаштовуються. Інших важелів впливу на випускників у них немає. Але ні за Конституцією, ні за законом вимагати такі довідки вони не мають права. Мені скаржилися студенти з Харкова, Луганська, з Тернополя ... Взагалі це проблема всіх вузів», — розповів координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних.

Ректори вишів стверджують, що про такі вимоги не чули, але вважають їх логічними.

«Я перший раз чую. Але, якщо студенти за рахунок бюджету навчаються, це логічно. Держава витрачає на них свої гроші, тому вони повинні працевлаштуватися на держпідприємства», — поділився ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куликов.

Тим часом у Раді тепер планують на законодавчому рівні ліквідувати відпрацювання бюджетників.

«По суті, норма й так не працює: робочих місць немає», — розповів секретар комітету ВР з освіти Олександр Зубчевський.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини освіти

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути