chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві готують тотальну реформу лікарняних стаціонарів

30 травня 2013 о 09:57

Київська влада має намір реформувати систему стаціонарного лікування. У столиці пропонується створити 7 багатопрофільних клінік інтенсивного лікування, 17 — планового, а також 6 установ спеціалізованого та відновного лікування. Ця система буде об'єднана в три госпітальні округи.

Відповідний проект рішення передав у Київраду департамент охорони здоров'я КМДА, пише «КоммерсантЪ-Украина».

На думку чиновників, діюча практика, коли лікарні чергують за графіком швидкої допомоги, а також надають планове лікування та реабілітацію, неефективна з точки зору розподілу бюджетних коштів.

Реформа буде передбачати організацію у Києві трьох госпітальних округів. Госпітальний округ №1 включить стаціонари Дарницького, Дніпровського та Деснянського районів і буде надавати допомогу 1 млн 31 тис. осіб. Госпітальний округ №2 сформують із стаціонарів Подільського, Шевченківського, Оболонського та Печерського районів. Він буде обслуговувати 886 тис. осіб. Округ №3 об'єднає медустанови Голосіївського, Святошинського та Солом'янського районів з 927 тис. осіб.

До складу кожного округу будуть входити багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування для дорослих (їх буде 5) та для дітей (2 лікувальні установи). Окрім того, у місті буде працювати 17 лікарень планового лікування з трьома хоспісними відділеннями, 4 спеціалізованих медцентри (пологових будинки) і 2 лікарні відновного лікування.

Як пояснив директор департаменту Віталій Мохорєв, існуючі великі лікарні чергують за графіком швидкої медичної допомоги, в них же надається і планове лікування, реабілітація.

«Не може кожна лікарня бути установою інтенсивного лікування. Фінансовий ресурс витрачається нераціонально. Апаратура, інструменти, фахівці в установах інтенсивного лікування повинні бути зовсім іншими, ніж в установах, які проводять планове лікування», — пояснив він.

Тому лікарні інтенсивного лікування для дорослих будуть створені на базі Київської міської лікарні швидкої допомоги, міських клінічних лікарень№1, №6, №8, №12. Подібні установи для дітей відкриють у дитячих клінічних лікарнях №1 і №2. У департаменті вважають, що по одній дитячій лікарні швидкої медичної допомоги на лівому і правому березі достатньо, виходячи з чисельності дітей у Києві (близько 600 тис.).

Кожна із 17 медустанов планового лікування буде мати профільні центри. Лікарні відновного лікування будуть організовані в лікарні №11 Дніпровського району та дитячій лікарні №9 Подільського району.

Втім, поки комісія Київради з питань гуманітарної політики ухвалила цей проект лише за основу. Як пояснила голова комісії Алла Шлапак («Соціальна справедливість»), — через нераціональний відбір лікарень із закріпленням профілю, а також їхній поділ на планове та інтенсивне лікування.

«Наприклад, в госпітальному окрузі №3 у Голосіївському районі є лікарні, які можуть працювати як багатофункціональні, і відмовлятися від цього немає сенсу. А з Деснянського району їхати на Червоний хутір в багатофункціональну лікарню як пацієнтам, так і каретам швидкої допомоги буде складно», — зазначила вона.

Окрім того, за словами Шлапак, департамент не надав економічну аргументацію розподілу функцій між лікарнями міста.

«Тотальної реформи вторинного рівня медичної допомоги не відбудеться через відсутність коштів. Тому мені б дуже хотілося, щоб МОЗ, крім цінних вказівок, пропонував ще і механізми фінансування цієї реформи», — підкреслила вона.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути