chrome firefox opera safari iexplorer

У Рівному відкрили перший у місті приватний музей ковальства

20 травня 2013 о 12:53

«Метал, то не тільки швелери, труби, кутники, іржа та грязь. Я дуже люблю його і відчуваю дихання заліза та тепло. Хочу, що б якнайбільше людей побачили неймовірну красу металу. Знаєте, яке то диво, коли в майстровитих руках коваля народжується виріб. У кузні з вогню з'являються мережива з квітів, феєричні герої», — розповідає Ніна Крока, директор приватного підприємства з Рівного.

Вона за власні гроші відкрила в офісній будівлі фірми на вулиці Курчатова, 18-а музей ковальства. На газоні в дворі підприємства встановлені понад десяток різноманітних металевих фігур. Відвідувачів музею зустрічає 2-метровий ведмідь з вудочкою та відерцем. Поряд з ним стоять викувані гармати, птахи, собака та Ніна Крокапівтораметровий павук. На вході до музею – пара закоханих лебедів і майже метровий залізний сом. Ніна Крока розповідає, що вже 5 років колекціонує ковані вироби.

«Окрім речей із мого зібрання в експозиції представлено роботи відомого майстра з Донецька Віктора Міхальова. Він люб'язно надав нам майже сотню різноманітних фігурних дзвіночків. Кожен виріб оригінальний. Дзвіночки зроблені у вигляді фігурок танцівниць, воїнів, казкових персонажів. Вони дають неповторний і мелодійний звук», — говорить власниця музею.

Ведмідь

Павлін

Ніна Крока показує столик і шахи викувані донецьким майстром. Каже, що такого рівня виріб коштує не менше 50 тис. грн. Хвалиться, що один комплект придбала для музею. Експонати купує на фестивалях ковальського мистецтва, або замовляє спеціально для музею в ковалів. Торік на День Незалежності вперше організувала в Рівному загальноукраїнський фестиваль ковалів.

«Було понад півсотні майстрів з Івано-Франківська, Донецька, Львова, навіть, голландець приїхав. Просто неба в паркові усі вихідні кували різноманітні сердечка з металу. Потім ними прикрасили алею. Після фестивалю багато ковалів подарували свої роботи для музею», — розповідає Ніна Крока.

Шахи

У залі на підлозі стоять металеві вази з кованими квітами. Найбільший букет з півоніями. Його висота понад метр. На скляному столику у металевій вазі – лілії.

«У моєму зібранні, напевно, найбільше квітів і підсвічників. Знаєте, що б виготовити один такий букет майстрові треба працювати кілька місяців. До того ж, не кожному ковалю ще й під силу створити таке диво. Адже, треба мати не тільки силу, а й хист до того», — пояснює власниця музею.

Квіти

На подвір'ї показує фігуру дівчини, у волосся якої вплетені квіти. Каже, її звати Дариночка. Це ескіз 4-метрової скульптури, яку планують виготовити 23-25 серпня в Рівному на "Міжнародному фестивалі «Металеве серце України», який вона організовує.

«Цього разу ковалі будуть змагатися у виготовленні скульптури 120-сантиметрового ангела. Суддями конкурсу будуть самі майстри. Вони й голосуватимуть спеціальними жетонами. За перше місце переможець одержить 7 тис. грн..., за друге — 5, а за третє — 3 тис. грн. Роботи переможців залишаться в нашій колекції. Їх завжди зможуть люди побачити в музеї», — додає Ніна Крока.

За відвідування музею грошей не беруть. Власниця каже, що на цьому не заробляє й запрошує на екскурсію приходити школярів, студентів.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути