chrome firefox opera safari iexplorer

Українські казки можуть увійти до спадщини ЮНЕСКО

20 травня 2013 о 11:43

Сорокатомне видання «Українські народні казки», яке презентували на Київській міжнародній книжковій виставці, стало претендентом на об’єкт нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомили організатори виставки.

Серія книг побачила світ у чернівецькому видавництві «Букрек». Її автор – етнограф та історик Микола Зінчук – збирав народну творчість з усієї України впродовж 35 років. Одна із останніх книг серії – «Казки Бойківщини» – видана за бюджетною програмою «Українська книга» та розповсюджена у вітчизняних бібліотеках. Вона вміщує понад 160 казок, є словник діалектизмів.

За словами директорки «Букреку» Дарини Максимець, у світі немає аналогії подібному проекту.

Запрошені на презентацію представники Мінкульту, МОН та МЗС обговорювали, як привернути увагу світової громадськості до унікальної збірки українського фольклору та внести її до переліку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

«Ми і надалі допомагатимемо видавництву у його прагненні включення 40-томника до переліку ЮНЕСКО», – говорить представниця Міністерства закордонних справ Тетяна Єфімова. Вона зазначає, що головне – правильно представити унікальну спадщину українців за кордоном.

Джерело: zik.ua
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути