chrome firefox opera safari iexplorer

Як правильно вийти з посту: поради дієтолога

04 травня 2013 о 13:07

У Страсний тиждень лікар-фітотерапевт, дієтолог Борис Скачко радить тим, хто поститься, їсти часто, невеликими порціями (250—300 г).

У рослинній їжі калорії майже відсутні, тому ситість забезпечать каші. Корисні та найкраще засвоюються рис, гречка, кукурудза й пшоно, пише Голос України. 

Також у раціоні має бути не менше 1 ч. л. рослинної олії (кукурудзяна, гарбузова, лляна, соняшникова або оливкова) — це важливо для роботи печінки й жовчного міхура.

З рослинним білком (квасолею, горохом, сочевицею) будьте обережні. Відчуваєте здуття — нагодували погані бактерії у кишечнику. Незамінні джерела вітамінів зараз — перша зелень (цибуля, часник, черемша), а з напоїв — узвар.

Великий піст триває 48 днів. Тим, хто виключав з харчування білки тваринного походження, відновлювати травну систему треба поступово, рекомендує дієтолог.

Розговляйтеся насамперед яйцем, причому звареним вкруту, — у ньому найлегший для переварювання білок. Після з’їжте паску — по-перше, традиція, по-друге, вуглеводи, що поліпшують обмін речовин. Потім не більше 100 г. вина (тільки сухого, не десертного) — це допомагає травленню.

Наступне вживання їжі — за 4—5 годин: знову яйце, вінегрет, легкі салати, відварені або печені овочі. На другий день запускаємо до раціону білу рибу. На третій — біле м’ясо або птицю. Тільки через кілька днів можна пробувати червоне м’ясо.

Якщо наїдатися всього одразу і багато — спровокуєте процес гниття й бродіння в організмі і, не дай Боже, опинитеся в лікарні з гастритом або панкреатитом.

Борис Скачко як лікар — прихильник посту на емоційному рівні й цілий рік, а нормальну систему харчування чіпати не варто. На його думку, краще обмежити себе в певних продуктах, але не виключати їх взагалі, щоб не випробовувати травну систему, особливо людям, які страждають на хронічні захворювання.

22 квітня

Інші дати
22 квітня відзначають:
  • Всесвітній день Матері-Землі (Міжнародний день Землі).
Розгорнути
Народився Анатолій Михайленко
(1939, хутір Комуна Полтавської обл. - 2007) - український письменнник, журналіст, видавець. Автор більше 30 книжок художньої прози й публіцистики, зокрема "Оливкова гілка з Рима", "Кленовий лист з Канади", "Пливе мій човен. Запах полину", "Заки море перелечу".
Розгорнути
Народився Євген Сагайдачний
(1886, м.Херсон – 1961) – український маляр, декоратор і педагог. Автор численних акварелей з гуцульського життя, залишив по собі велику колекцію народного, зокрема гуцульського, мистецтва.
Розгорнути
Народився Євген Козак
(1907, с. Колодне, Львівська область – 1988) – український композитор, диригент, педагог. Автор театралізованого концерту «Буковинське весілля», хорових пісень "Вівчарик", "Україно моя", "Думи мої", «Вітер з полонини», "Зелень кленова, вулиці Львова", обробок українських народних пісень, пісень на слова Т.Шевченка.
Ой, вічарику-вівчарю, Ти жени свою отару З гір високих, з полонини У широкую долину. Сядь зі мною в просінь світа, Заграй мені на трембіті, Розкажи мені - чи любиш? Чом до серця не голубиш? (Українська народна пісня)
Розгорнути

Новини Дивитися всі