chrome firefox opera safari iexplorer

На Київщині втілили українсько-американський екологічний проект

05 червня 2013 о 10:29

Біогаз проти сміття. На Київщині презентували установку, яка побутові відходи переробляє на електроенергію. На захід прибули посол США в Україні Джон Теффт, губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк та перший президент України Леонід Кравчук. Перша електростанція на біопаливі запрацювала ще торік у Підгірцях. Друга установка, кажуть інвестори, більш потужна. Утім, найголовніша її перевага — здатність очищувати повітря від шкідливих викидів.

Цей полігон розташований за кілька кілометрів від Борисполя. Утім, самого сміття не видно навіть зблизька — відходи ховають під товстим шаром глини та піску. Поряд — установка. Для неї все сміття навколо — джерело для електроенергії. Винахідники пояснюють чому.

Володимир Баннов, директор ТОВ «ЛНК»: «Первый этап — это бактерии, которым нужен кислород для жизнедеятельности. Они переводят органику в нежирные насыщенные кислоты. Когда кислород весь израсходован — эти бактерии умирают и начинают разлагаться бактерии, которым кислород не нужен. Дальше начинается процесс, который позволяет из органики производить метан».

Електростанцію спорудили на американському обладнанні. Під землею проклали труби. Біогаз зі сміття йде у спеціальний модуль. Він здатен забезпечувати світлом, наприклад, дві сотні котеджних будинків. Посол США в Україні заявляє — такі установки популярні у його країні. СО2 не викидається в атмосферу. Результат — чисте довкілля.

Джон Тефт, посол США в Україні: «На таку співпрацю треба дивитися з кількох рівнів. Перш за все, і Україна, і США долучаються до процесу зменшення викидів парникових газів. Головним з них є метан. Таким чином зменшити шкідливий вплив на довкілля — це дуже гарна річ для світу. Ось чому Америка до цього долучається».

Електростанція, що працює на біогазі — це вже другий проект американських інвесторів. Перший такий торік презентували у Підгірцях. А от братися за трипільські смітники інвестори поки не поспішають. Кажуть, вивчатимуть їх досконаліше.

Автори ідеї використання біогазу вивчали і більш проблемні полігони Київщини — приміром, Трипілля. Полігон має відповідати спеціальним нормам. Наприклад, складуватися з піском.

Володимир Сельський, інвестор: «Вот это проложил слой мусора, проложил сверху слой глины. И так идет оно, таким пирогом, производит реккультивацию. А многие бросают — глину в карман, песок — на дачу».

Анатолій Присяжнюк, голова КОДА: «Крім того, що ми будемо виробляти електроенергію, ми з повітря будемо ізвлєкати СО2. Це той газ, який якраз вредить навколишньому середовищу і здоров'ю людей».

В області заявляють: електростанція на біогазі в Борисполі — не останній проект альтернативної енергії. Наступний, ймовірно, буде в Броварах. Відповідні домовленості вже мають з компанією-інвестором.

Джерело: 5.ua
Розділи: Довкілля