chrome firefox opera safari iexplorer

Наслідки негоди в Україні

12 червня 2013 о 21:11
Впродовж останніх двох місяців через сильні зливи підтопило п'ять обласних центрів України, Київ та Сімферополь. Боротьба з негодою в основному обмежувалася посиленням роботи комунальних служб та проведенням загальноміських суботників. Лише в Одесі збитки від урагану обчислюються в десятки мільйонів.

Так, 29 травня у Харкові пройшла сильна злива з градом, внаслідок чого виникли проблеми з рухом на міських магістралях, особливо в центрі міста.

Метеорологи заявляли, що за півмісяця травня, коли на Харківщині розпочалися дощі, західні райони області побили своєрідний рекорд.

За словами першого заступника Харківського міського голови Андрія Парамонова, злива не завдала значного збитку місту. У найнижчих точках міста, як він зазначив, спостерігалися підтоплення, були відключені дві системи енергопостачання, які відновили в найкоротші терміни.

Тимчасово призупинили рух деяких трамвайних і тролейбусних маршрутів та впало три дерева.

Найсильніший ураган пронісся в Одесі увечері 31 травня. Внаслідок негоди постраждало 36 осіб, 7 госпіталізовано, одна людина загинула.

Одеська влада навіть зверталась до городян допомогти грошима для ліквідації наслідків лиха, хоча й віце-прем'єр Олександр Вілкул і президент Віктор Янукович доручили надати всю необхідну допомогу Одеській області для ліквідації наслідків негоди у максимально стислі терміни. Проте, за словами заступника голови Одеської ОДА Валерія Матковського, при нинішньому рівні забезпечення і налагодженості роботи аварійних служб з наслідками негоди вдасться впоратись тільки у серпні. Пізніше віце-мер Одеси Світлана Бедрега повідомила, що стихія завдала збитків щонайменше у 23 млн грн.

Водночас мер Одеси Костусєв перерахував свою місячну зарплату у Фонд ліквідації наслідків стихії.

Та, варто зауважити, що незадовго після негоди місцеві ЗМІ повідомили, що вечір 31 травня Костусєв провів у закритому розважальному комплексі Private Elling, який розташований на місці колишнього стадіону заводу «Одессільмаш». Він насолоджувався виступами російського музиканта Кая Мєтова і виконавця російського шансону Валентина Куби. Як пишуть ЗМІ, Костусєву почали надзвонювати з повідомленнями про те, що місто завалене деревами ще під час зливи. Але він «відмахувався», а потім і зовсім не брав слухавки. Так тривало до четвертої години ранку.

7 червня в Одесі знову пройшла сильна злива. Підтопило деякі вулиці, в центрі міста практично був зупинений рух.

 

 

Згодом Костусєв оголосив загальноміський суботник 10 червня. Пізніше на сайті прес-служби міськради було опубліковано фотозвіт, як місцеві мешканці і, звичайно, сам мер впорядковують місто після негоди.

Крім цього, мер Одеси вже встиг подякувати всім за ліквідацію наслідків і навіть нагородити іменними годинниками і почесними грамотами військових моряків.

3 червня у Києві дощ частково підтопив Броварський проспект і прилеглі вулиці в районі станій метро «Чернігівська», «Дарниця», «Лівобережна»

Задовго до цього у кожному районі столиці створили оперативні групи з моніторингу територій ймовірного підтоплення та оприлюднили список вулиць, яким воно загрожує.

Згодом глава КМДА Олександр Попов заявив, що за розрахунками спеціалістів, Києву на боротьбу із зливами і підтопленнями потрібно 100 млн грн., зокрема, на заміну старих зливових колекторів.

4 червня у Херсоні сильна злива затопила вулиці міста, а блискавка підпалила житловий будинок. Рівень води на деяких дорогах перешкоджав проїзду автомобілів, в результаті чого утворилися пробки.

Оперативна і робоча групи управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Херсонської міськради повідомили, що тримають ситуацію на котролі. Комунальники прибирали великі гілки дерев та організували додаткові очищення зливової каналізації міста.

6 червня ввечері та 7 зранку дощем заливало Миколаїв.

8 червня у Сімферополі випав сильний дощ з градом, а річка Слов'янка одна з приток річки Салгир, вийшла з берегів.

Водою також залило колії біля залізничного вокзалу Сімферополя.

У вівторок, 11 червня, ввечері затопило Вінницю.

В деяких місцях рівень води становив не менше 20-40 сантиметрів. На деяких вулицях через потоп було зупинено рух, оскільки машини застрягли у калюжі.

Джерело: Тиждень.ua
Розділи: Довкілля