chrome firefox opera safari iexplorer

В Одесі майже 200 шкіл та дитячих садків стали двомовними

11 липня 2011 о 16:29

Одеська міськрада дозволила 78 школам і 120 дошкільним установам вести навчання українською і російською мовами. Це рішення депутати міськради прийняли 8 липня в ході сесії.

Своїм рішенням міськрада внесла відповідні зміни до статутів 198 установ освіти (дитячих садків, загальноосвітніх шкіл, ліцеїв і шкіл-інтернатів).

Відповідно до внесених змін, ці навчальні заклади з 1 вересня можуть вести навчально-виховний процес двома мовами.

Нагадаємо, 31 травня й 17 червня виконавчий комітет Одеської міськради двома рішеннями прийняв проекти про навчання українською і російською мовами в 78 школах і 120 дошкільних установах.

8 квітня Одеська міська рада затвердила «Програму збереження й розвитку російської мови в місті до 2015 року», що передбачає введення в освітній процес російської мови як однієї з основних, а також збільшення кількості російськомовних шкіл і дошкільних установ, закупівлю літератури й підручників російською мовою для шкіл тощо.

Як відомо, в Одесі функціонує близько 130 загальноосвітніх шкіл.

Нагадаємо, раніше мер міста Олексій Костусєв заявляв, що в Одесі ліквідовані усі українські школи.

Костусєв наголосив, що «Одеса — це російськомовне місто, і наша культура, вона російськомовна». «Якщо в Одеси відібрати російську мову, Одеса втратить самобутність, вона перестане бути Одесою. Великі наші одесити, великі письменники, ми знаємо всі їхні імена, вони творили, писали російською мовою», — нагадав мер.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути