chrome firefox opera safari iexplorer

Селянам заборонять продавати молоко і сир домашнього виробництва?

05 червня 2013 о 14:28

На українських селян та вітчизняну тваринницьку галузь чекають серйозні випробування. З 1 січня 2015 року Законом «Про безпечність та якість харчових продуктів» перед­бачається заборона продажу та обігу молока i сиру домашнього виробництва, а також м’яса подвірного забою.

Про це пише «Україна молода».

Таке обмеження викликане вступом України до Світової організації торгівлі й бажанням вітчизняних виробників просунути свою продукцію тваринного походження на зовнішні ринки, зокрема й на ринки Європейського Союзу.

Відтак, під час вступу до СОТ Україна взяла на себе зобов’язання наблизити вітчизняну якість та безпеку сільгосппродукції до загально­прийнятих.

Але наша країна залишається неготовою до введення в дію норм цього закону, заявляють фахівці. «Якщо селянам за два роки не нададуть альтернативної можливостi збуту, це призведе до згортання виробництва окремої продукції тваринництва та зубожіння сільського населення», — каже Микола Гриценко, керівник напряму «Розвиток ринкової інфраструктури» проекту USAID «АгроІнвест». Тому до моменту введення закону мають бути реалізовані альтернативні шляхи. Необхідно сформувати мережі пунктів закупівлі молока та забійно–санітарних пунктів тварин, які б надавали селянам послуги з забою, охолодження та збуту тваринницької продукції.

Вирішення цієї проблеми повністю залежить від фінансової підтримки держави. «За оцінками фахівців, реалізація програми потребувала близько 2 млрд. грн. Для України це не надто великі гроші, проте три роки тому Кабінету Міністрів так і не вдалося їх відшукати. Нині, на жаль, запізно. Навіть якби ці кошти знайшлися, тепер це нічого не змінює. Залишилося лише півтора року, а цього замало, щоб створити бажану мережу забійних пунктів та пунктів закупівлі молока», — пояснює Микола Гриценко.

Тому фахівці з аграрних питань вимагають відтермінувати початок дiї закону, доки не будуть створені належні умови. «Закон приймати потрібно, але водночас необхідно вимагати встановлення жорстких термінів щодо створення альтернативи для сільгоспвиробників», — додає виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Олександр Вержиховський.

Розділи: Суспільство