chrome firefox opera safari iexplorer

«Тарасова ніч»

12 червня 2013 о 00:21

“На розпутті кобзар сидить
Та на кобзі грає,
Кругом хлопці та дівчата,
Як мак процвітає”.

(З поеми Т. Шевченка «Тарасова ніч»)

24-25 травня 2013 р. громадськість Переяслава відзначила 383-тю річницю переможної битви військ під проводом гетьмана запорізьких козаків Тараса Федоровича (Трясила) проти польсько-шляхетських військ на чолі з польним коронним гетьманом Речі Посполитої Станіславом Конецпольським у травні 1630 р. 

Саме з неї вітчизняні історики виводять початки визвольної боротьби за права та вольності українського народу, що заклали ґрунт Національної революції під проводом Б. Хмельницького. 

Ця подія увійшла в історію та народну пам’ять під назвою «Тарасова ніч». Окрім історичних джерел та наукових праць Її сюжет був оспіваний в однойменній поемі Т. Шевченка, у віршованому романі В. Сосюри «Тарас Трясило».

Тарас Силенко. Автор: Володимир Набок

Тарас Силенко. Автор: Володимир Набок

На початку 2000-х рр. місцева громада просвітян запровадила традицію вшановувати пам’ять ратного подвигу наших пращурів. З 2011 р. міською радою м. Переяслава-Хмельницького було прийняте рішення про відзначення «Дня козацької слави». Цього року комплекс заходів просвітницько-культурного спрямування забезпечили організатори: ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Переяслав-Хмельницький осередок Національної спілки краєзнавців України; міськрайонна організація Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка; громадська культурно-просвітницька організація «Переяславський Скарб».

У місцевому педагогічному університеті відбувся історико-краєзнавчий стіл «Шляхами Тарасової ночі» участь у якому узяли провідні науковці з Інституту історії України НАНУ, місцеві викладачі та студенти, а також гості заходу. Окрім професорсько-викладацького складу до його організації долучилися Рада молодих учених та Наукове студентське товариство місцевого університету.

Автор: Людмила Бабюк

Автор: Людмила Бабюк

Заходи поблизу пам’ятного знаку (с. Гребля) об’єднали кількасот учасників з-поміж яких жителі міста та району, студенти університету, а також гості. На пошану пам’яті відбулася традиційна панахида за загиблими під час історичної битви у травні 1630 року.

Автор: Андрій Строганов

Автор: Андрій Строганов

З відкритою лекцією на тему «Українські козаки в обороні Європи: від Северина Наливайка до Івана Мазепи» перед присутніми виступив д.і.н., провідний науковий співробітник відділу історії України середніх віків та раннього нового часу Інституту історії України НАН України, директор Науково-дослідного інституту козацтва Тарас Чухліб.

Автор: Володимир Набок

Автор: Володимир Набок

Для учасників дійства майстер-класи та змагання з традиційних видів козацьких бойових мистецтв провів керівник «Школи лицарських бойових мистецтв імені Михайла Вишневецького» Юрій Шевчук. Представлена ним програма «Бойовий ренесанс» включила у себе навчання стрільби з лука та поєдинки з шерму (з італ.) – контактного бойового фехтування на шаблях козацько-шляхетської доби.

Автор: Сергій Вовкодав

Автор: Сергій Вовкодав


Юрій Шевчук. Автор: Андрій Строганов

Юрій Шевчук. Автор: Андрій Строганов

Культурно-мистецьку частину заходів представили виступи колективу будинку культури села Гайшин Переяслав-Хмельницького району Київської області «Калиновий цвіт» (худ. кер. Галина Васько та «Кобзарський майдан» у якому узяли участь провідні виконавці: цех-майстер Київського кобзарського цеху Микола Товкайло, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Михайло Коваль. Переяславську «Тарасову ніч» своєю участю підтримали заслужені артисти України Тарас Силенко та Тарас Компаніченко.

7

Автор: Андрій Строганов

Організатори заходу висловлюють щиру подяку усім хто долучився до проведення «Тарасової ночі» та прийняв участь у цьогорічному культурно-просвітницькому дійстві.

Молодь співає з Тарасом Компаніченком та Миколою Товкайлом

Молодь співає з Тарасом Компаніченком та Миколою Товкайлом


Ранок «Тарасової ночі»

Ранок «Тарасової ночі»

Тарас Нагайко, голова громадської культурно-просвітницької організації «Переяславський Скарб»

Розділи: Думка читачів

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути