chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти: 70% питної води українці отримують із забруднених водойм

26 липня 2013 о 14:00

В Україні не залишилося чистих річок. У деяких з них все складніше знайти воду у гримучій суміші сільськогосподарських добрив, каналізаційних і промислових стоків, констатують експерти в статті «Корреспондента».

Дослідники Національної геофізичної обсерваторії назвали найбільш забрудненими річками в Україні Сіверський Донець, Дністер, Сулу, Західний Буг та Кальміус.

Так, у Західному Бузі вміст азоту перевищує гранично допустиму концентрацію у 15 разів, а важких металів — у вісім разів. А у притоках Дністра — Тисмениці, Опирі, Лимниці, Бистриці Надвірнянській — сполук марганцю більше норми у 29 разів, а міді у 41.

Фахівці говорять про тушки риби, які спливають черевом догори у притоці Західного Бугу, річці Полтва. Риба у таких річках не просто гине, а зникає цілими видами. В цілому, за підрахунками вчених, поголів'я риб за останні десятиліття зменшилося мінімум у 100 разів, стали дрібнішими й самі особини.

Тяжка ситуація і у дніпровських водосховищах — Київському, Каховському, Кременчуцькому і Дніпродзержинському. Вміст марганцю і міді в них деколи перевищують норму вже у 80 разів. А ось у притоках Дніпра — Прип'яті, Тетереві, Ірпені, Десні та інших — вміст заліза, марганцю й міді перевищує норму у деяких випадках в 18, 57 і 40 разів відповідно.

Медики б'ють на сполох, попереджаючи про небезпеку купання в такій воді. За їхніми словами, це може викликати шкірні хвороби, а тривале вживання такої води як питної, навіть після очищення на водоканалах, — ураження центральної нервової і серцево-судинної систем, а також кишково-шлункового тракту.

Як з'ясувалося, забруднені річки є не тільки на сході країни, але і у західних, і в південних регіонах. Однак у кожному із них — свої джерела забруднення.

Так, у Центральній Україні, де протікає Дніпро, це мінеральні добрива, які масово використовуються в сільському господарстві. Сіверський Донець страждає від продуктів «життєдіяльності» нафтохімічних комбінатів і шахт, а Західний Буг — від каналізаційних стоків.

Причому з цих водоймищ жителі країни отримують близько 70% питної води. Крім того, фермери, використовуючи річкову воду для зрошення полів, ризикують зняти токсичний урожай: шкідливі речовини, концентруючись у верхньому, найбільш родючому, шарі отруюють рослини.

Як повідомлялося раніше, українську питну воду визнали найгіршою в Європі.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути