chrome firefox opera safari iexplorer

Вічна мерзлота в Антарктиді прискорено тане

29 липня 2013 о 11:36

Вчені вперше встановили, що вічна мерзлота в Антарктиді тане прискорюють темпи, і це не пов'язано з глобальним потеплінням, йдеться в статті, опублікованій в журналі Scientific Reports.

Вчені під керівництвом Джозефа Леві (Joseph Levy) з Техаського університету в Остіні (США) зібрали дані про танення підземного льодовика в долині Гарвуд, що розташовується в районі Сухих долин Мак-Мердо на Землі Вікторії в Антарктиді. Вчені виявили, що темпи танення вічної мерзлоти зросли з 2001 по 2012 рік і зараз приблизно в 10 разів перевищують середні темпи, характерні для поточної геологічної епохи.

До цих пір вважалося, що підземні льоди Антарктиди піддані лише сезонним коливанням. Однак Леві і його колеги показали, що вічна мерзлота в долині Гарвуд тане, і геологічних слідів подібних процесів в осяжному минулому немає. Вони виявили, що 400-метровий підповерхневий льодовик в цій долині зараз втрачає приблизно 5 тисяч кубічних метрів льоду в рік і з 2001—2002 років він зменшився майже на 45 тисяч кубометрів.

Вчені не пов'язують танення льоду з потеплінням. У районі Сухих долин з 1986 по 2000 роки спостерігалося похолодання, після якого підйому температури не було. Дослідники пояснюють танення вічної мерзлоти змінами погодних умов, через яких кількість сонячного світла, що досягає грунту в цьому районі, збільшилася.

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути