chrome firefox opera safari iexplorer

Порушення постави у дошкільнят сягає 70% — лікар-гігієніст

22 серпня 2013 о 12:28

Дві третини сучасних дітей унаслідок сидячого способу життя мають функціональні порушення постави уже в дошкільному віці.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила завідувач лабораторії гігієни навчальної діяльності дітей Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзєєва НАНУ Світлана Гозак.

«Порушення постави навіть серед дошкільнят сягає 70 відсотків, а під час навчання ці функціональні порушення, якщо їх вчасно не усунути, переходять у фіксовані форми, тобто у захворювання, з якими надзвичайно важко боротися», — сказала Гозак.

Вона пояснила, що до 15-16-річного віку значна частка хребців дитини має хрящову основу, тобто хребет досить рухливий і гнучкий, тому внаслідок переважно сидячого способу життя сучасних дітей порушення постави виникають дуже легко. Лікар-гігієніст зауважила, що хребет дитини зазнає значних навантажень під час тривалого сидіння навіть за партою, яка відповідає зросту дитини, «а в класах часто парти не відповідають — вони або замалі, або завеликі, і дитина сидить скривлена.»

«Якщо це триває довгий час, а зараз навантаження зростає за рахунок збільшення кількості уроків — навіть у першому класі зараз уже по п'ять уроків, а в п'ятому і по сім, плюс важкі ранці, плюс недостатня рухова активність, плюс дитина ще вдома сідає за комп'ютер або перед телевізором, плюс недостатньо раціональне харчування — це все впливає на поставу», — наголосила Гозак.

Фахівець зазначила, що порушення постави в дітей є загальносвітовою проблемою: «Зараз є багато статей, матеріалів різних конференцій, які свідчать, що і в Іспанії, і у Великій Британії, і в США це теж дуже актуальна проблема».

Підсумовуючи, завідувач лабораторії гігієни навчальної діяльності дітей зазначила, що скоригувати функціональні порушення постави в дітей можна раціональним режимом дня, тобто оптимальним чергуванням відпочинку, праці, рухової активності.

«Ці всі рекомендації прописані у санітарних нормах і правилах: і рухова активність під час уроків, і під час перерв, а не ігри у мобільні телефони, — і керівникам шкіл та вчителям вони добре відомі», — підкреслила лікар-гігієніст.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути