chrome firefox opera safari iexplorer

У вересні українців може очікувати подорожчання бензину

20 серпня 2013 о 14:38

Перебої з постачанням в Україну білоруського бензину можуть спровокувати подорожчання палива на 20-30 копійок за літр.

Експерти «Консалтингової групи А-95» не виключають зростання цін на бензин всіх марок у вересні-жовтні 2013 р., що буде обумовлено переорієнтацією на альтернативні джерела постачань палива.

У свою чергу це обумовлено несподіваними збоями у системі традиційних постачань. На початку серпня на установці каталітичного крекінгу на Мозирському НПЗ (Білорусь) виникла поломка, яка призвела до позапланового ремонту підприємства та істотного зниження постачань бензину в Україну. У вересні цей найбільший постачальник нафтопродуктів на ринок України (близько 35% за підсумками першого півріччя 2013 р.) піде на плановий двомісячний ремонт.

За розрахунками «А-95», у серпні дефіцит постачань складе близько 100 тис. т, або 25% від очікуваного рівня споживання автомобільних бензинів. Аналогічна нестача очікується у вересні.

«Ситуація дуже напружена, якщо врахувати, що в червні і липні ринок також працював з дефіцитом 50 і 60 тис. т відповідно», — заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

У 2014 році українські НПЗ забезпечать більш 60% внутрішнього ринку

За словами експерта, для забезпечення споживання активно використовувалися раніше накопичені запаси, які з урахуванням форс-мажорного зниження постачань у серпні серйозно виснажені.

У зв'язку з проблемами закупівель у Білорусі ринок буде змушентй переорієнтуватися на інші напрямки. Зокрема, очікується збільшення на 30-40 тис. т постачань бензину з Литви і Польщі (з НПЗ концерну «Орлен»), на 40-50 тис. т — через Феодосійську нафтобазу (ВЕТЕК, «ЛУКОЙЛ», WOG, «Галнафтогаз»), на 10-20 тис. т — через інші порти та сухопутні кордони (Угорщина, Туркменістан, країни Середземномор'я). У другій половині вересня очікується надходження на ринок нафтопродуктів Одеського НПЗ (близько 35 тис. т на місяць).

Аналітиків «Консалтингової групи А-95» підкреслюють, що ресурсний дискомфорт очікується тільки щодо моторних бензинів, тоді як ситуація з дизельним паливом поки не викликає побоювань.

З огляду на сформовану ситуацію, уряд України також має сприяти ресурсному наповненню ринку в період пікового споживання і форс-мажорних обставин. Першочерговими заходами мають стати:

— продовження до кінця сезону активного споживання дії стандартів якості 2001 р. з метою допущення на ринок бензину Шебелинського ГПЗ (близько 30 тис. т на місяць);

— доручення «Укрзалізниці» забезпечити у першочерговому порядку рухомим складом постачальників нафтопродуктів на внутрішній ринок, особливо через морські порти;

— доручення Міндоходів і зборів України забезпечити максимально оперативне митне оформлення нафтопродуктів.

На думку експертів, переорієнтація на альтернативні джерела постачань, які володіють більшою собівартістю за рахунок підвищених логістичних витрат, може призвести до корекції цін в опті, а потім і в роздробі на 20-30 коп./л. Більш істотне зростання цін може бути продиктовано підвищенням світових цін на нафту і нафтопродукти, яке спостерігається в кінці серпня.

«Спекулятивне зростання цін на бензин в Україні виключено, бо ринок відкритий і диверсифікований, що робить неможливим виникнення глибокого дефіциту. У свою чергу приклад російського ринку показує, що навіть у найбільшій нафтовидобувній країні планети можливий ажіотажне зростання цін на паливо і його зникнення на АЗС, якщо цей ринок закритий», — вважає Сергій Куюн.

Джерело: ZN.UA
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути