chrome firefox opera safari iexplorer

Українці живуть не за грошами

02 серпня 2013 о 13:48

Людей в Україні охоплює масове прагнення здаватися багатшими, ніж вони є, стверджують соціологи. Українці заради «статусу» готові купити авто дорожче за квартиру Пересічні українці, щоб продемонструвати оточуючим свій матеріальний достаток, купують елітні автомобілі, новітні гаджети та брендовий одяг. Іноземці дивуються такій особливості українського менталітету, а психологи називають це комплексом неповноцінності, пише «Корреспондент».

Соціологи зазначають, що схильність до життя не за коштами і переживання з приводу власного невисокого матеріального статусу прийшли в Україну після розпаду СРСР. Відтоді українці стали болючіше ставитися до свого невисокого матеріального достатку і відмовляти собі в товарах першої необхідності заради купівлі дорогих брендових товарів. Іноземці часто не розуміють цієї особливості менталітету українців. «Таке враження, що від жінки тут потрібно виглядати сексуально і дорого, а від чоловіка — показувати, що він при грошах», — дивується редактор журналу Національної федерації професійних музикантів Швеції Йонас Найберг, який бував в Україні неодноразово.

Експерти зазначають, що відчувати себе комфортно середньостатистичним українцям дозволяє володіння дорогим авто. Так, у 2011 році Україна разом з Німеччиною та Росією, увійшла до трійки лідерів за кількістю проданих машин класу люкс. А у 2012-му продажі в Україні сегмента luxury, наприклад марки Rolls-Royce, Maybach і Bentley, вартість одного примірника яких в середньому сягає $ 500 тис., зросли на 50%. Прагнення українців бути ближче до «еліти» виражається й у покупці дорогого брендового одягу.

«У нас в офісі дівчина зомліла через тижневе голодування, оскільки витратила всю свою зарплату на туфлі. Туфлі були гарні, але навряд чи варті того, щоб за них померти», — розповів британець Мартін Нанн, гендиректор міжнародної піар-компанії Whites Communication з офісом в Україні. Як підкреслюють експерти, для більшості покупців дорогих речей не стільки важливий предмет покупки, як долучання до більш високого статусу. Життя в країні, яка протягом багатьох років не може вийти з фази бідності, розвиває у людей комплекс неповноцінності, стверджують експерти.

«Люди притягли з радянського минулого навички бідняків. А як може продемонструвати свій соціальний статус бідна людина? Тим, що він добре поїв і гарно одягнувся», — додає російський соціолог Марина Красильникова. Фахівці вважають, що українці подолають цей комплекс, коли більшість співгромадян досягнуть хоча б середнього рівня забезпеченості.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути