chrome firefox opera safari iexplorer

Для безробітних хочуть запровадити нові правила

27 серпня 2013 о 10:40

В Україні хочуть змінити законодавство у сфері зайнятості населення. Відповідний законопроект до парламенту подав уряд.

Зокрема, згідно з документом, планується змінити принципи виплат одноразової допомоги безробітним на організацію підприємницької діяльності, включити в страховий стаж по безробіттю періоди відпусток з догляду за інвалідами та літніми людьми, а також відмовитися від необхідності реєстрації трудового договору в службі зайнятості. 

Водночас, на думку експертів, нові ініціативи не будуть стимулювати безробітних до підприємництва.

«Якщо хочеш реєструватися підприємцем, то потрібно це робити в перший день отримання статусу безробітного. Однак якщо безробітний захоче відкрити бізнес пізніше, то отримає мізерну суму», — говорить провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко. 

За її словами, мова йде про невеликі суми, яких буде недостатньо навіть на оренду торгової точки. 

Крім того, експерти стверджують, що в Україні допомога по безробіттю — найнижча серед усіх видів соціальних виплат, і чим довше людина не працює, тим менше вона отримує. Таким чином, заступник голови Федерації профспілок Григорій Осовий вважає, що потрібно підвищити допомогу хоча б до рівня прожиткового мінімуму для працездатних. 

«Профспілки неодноразово піднімали це питання, тим більше, що бюджет фонду профіцитний. Однак урядова сторона і роботодавці блокують цей процес»,- говорить він. 

У той же час, у законопроекті йдеться лише про те, що допомога по безробіттю не повинна бути нижчою мінімального рівня, чого й так не було, додала Ткаченко. 

«Але навіть така зміна не гарантує мінімального рівня життя»,- зазначає Осовий. 

Нагадаємо, мінімальна місячна допомога по безробіттю для застрахованих осіб становить 882 гривень, а для незастрахованих — 544 гривень.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути